Trudne rónanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 7 paź 2010, o 16:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: xxx
- Podziękował: 3 razy
Trudne rónanie wielomianowe
Nie mam pojęcia z jakiej metody skorzystać przy tym równaniu żeby znależc pierwiastki. Prosze o pomoc
\(\displaystyle{ x^4+7x^3-12x^2-176x-320=0}\)
\(\displaystyle{ x^4+7x^3-12x^2-176x-320=0}\)
Ostatnio zmieniony 11 paź 2010, o 14:39 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 7 paź 2010, o 16:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: xxx
- Podziękował: 3 razy
Trudne rónanie wielomianowe
Do tego jeszcze -4 jest trzykrotnym pierwiastkiem tego równania. Nie moge dojśc do wyniku żadną znana mi metodą, mógłby mi ktoś zasugerować metodę rozwiązania?Vax pisze:Jednym z miejsc zerowych jest \(\displaystyle{ x=5}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Trudne rónanie wielomianowe
Jeżeli już wiadomo, że jednym z pierwiastków jest 5, wystarczy podzielić wielomian przez (x+5) i szukać dalej. W czym problem, skoro mamy do czynienia z pierwiastkami całkowitymi? Jakiej metody Ci brakuje? Wystarczy znać twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych, twierdzenie Bezout i umieć dzielić wielomian przez dwumian liniowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 7 paź 2010, o 16:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: xxx
- Podziękował: 3 razy
Trudne rónanie wielomianowe
Majeskas pisze:Jeżeli już wiadomo, że jednym z pierwiastków jest 5, wystarczy podzielić wielomian przez (x+5) i szukać dalej. W czym problem, skoro mamy do czynienia z pierwiastkami całkowitymi? Jakiej metody Ci brakuje? Wystarczy znać twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych, twierdzenie Bezout i umieć dzielić wielomian przez dwumian liniowy.
Rozumiem, szukanie dalsze nie jest juz takie trudne, ale mam problem ze znalezieniem tej 5 własnie.
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Trudne rónanie wielomianowe
@Majeskas, popełniłeś literówkę, powinno się dzielić przez \(\displaystyle{ (x-5)}\)
Pozdrawiam.
EDIT// Zawsze można dany wielomian rozłożyć:
\(\displaystyle{ x^4+7x^3-12x^2-176x-320=0}\)
\(\displaystyle{ x^4-5x^3+12x^3-60x^2+48x^2-240x+64x-320=0}\)
\(\displaystyle{ x^3(x-5)+12x^2(x-5)+48x(x-5)+64(x-5)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-5)(x^3+12x^2+48x+64)=0}\)
Pozdrawiam. x2
Pozdrawiam.
EDIT// Zawsze można dany wielomian rozłożyć:
\(\displaystyle{ x^4+7x^3-12x^2-176x-320=0}\)
\(\displaystyle{ x^4-5x^3+12x^3-60x^2+48x^2-240x+64x-320=0}\)
\(\displaystyle{ x^3(x-5)+12x^2(x-5)+48x(x-5)+64(x-5)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-5)(x^3+12x^2+48x+64)=0}\)
Pozdrawiam. x2
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Trudne rónanie wielomianowe
Vax, na marginesie dodam że gdyby chciał liczyć
metodą Ferrariego to tzw równanie rozwiązujące (trzeciego stopnia)
jest równe temu drugiemu czynnikowi
metodą Ferrariego to tzw równanie rozwiązujące (trzeciego stopnia)
jest równe temu drugiemu czynnikowi
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Trudne rónanie wielomianowe
margas603, wiesz coś o liczbach zespolonych ponieważ mogą się przydać
Pokażę jak możesz sprowadzić to równanie do równania kwadratowego
\(\displaystyle{ 2x^3-x^2-17x+52=0\\
2\left( y+ \frac{1}{6} \right)^3-\left( y+ \frac{1}{6} \right)^2-17\left( y+ \frac{1}{6} \right)+52=0\\
2\left( y^3+ \frac{1}{2}y^2+ \frac{1}{12}y+ \frac{1}{216} \right)-\left( y^2+ \frac{1}{3}y+ \frac{1}{36} \right)-17y- \frac{17}{6}+52=0\\
2y^{3}- \frac{103}{6}y+ \frac{1327}{27}=0\\
y^{3}- \frac{103}{12}y+\frac{1327}{54}=0}\)
\(\displaystyle{ \left( u+v\right)^3- \frac{103}{12}\left( u+v\right)+ \frac{1327}{54}=0\\
u^3+3u^2v+3uv^2+v^3+ \frac{1327}{54}=0\\
u^3+v^3+\frac{1327}{54}+3\left( u+v\right)\left( uv- \frac{103}{36} \right) =0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} u^3+v^3+\frac{1327}{54}=0 \\ uv- \frac{103}{36}=0 \end{cases}\\
\begin{cases} u^3+v^3=-\frac{1327}{54} \\ uv= \frac{103}{36} \end{cases}\\
\begin{cases} u^3+v^3=-\frac{1327}{54} \\ u^3v^3= \frac{1092727}{46656} \end{cases}\\}\)
Powyższy układ równań przypomina wzory Viete'a równania kwadratowego
\(\displaystyle{ t^2+ \frac{1327}{54}t+\frac{1092727}{46656}=0}\)
Pokażę jak możesz sprowadzić to równanie do równania kwadratowego
\(\displaystyle{ 2x^3-x^2-17x+52=0\\
2\left( y+ \frac{1}{6} \right)^3-\left( y+ \frac{1}{6} \right)^2-17\left( y+ \frac{1}{6} \right)+52=0\\
2\left( y^3+ \frac{1}{2}y^2+ \frac{1}{12}y+ \frac{1}{216} \right)-\left( y^2+ \frac{1}{3}y+ \frac{1}{36} \right)-17y- \frac{17}{6}+52=0\\
2y^{3}- \frac{103}{6}y+ \frac{1327}{27}=0\\
y^{3}- \frac{103}{12}y+\frac{1327}{54}=0}\)
\(\displaystyle{ \left( u+v\right)^3- \frac{103}{12}\left( u+v\right)+ \frac{1327}{54}=0\\
u^3+3u^2v+3uv^2+v^3+ \frac{1327}{54}=0\\
u^3+v^3+\frac{1327}{54}+3\left( u+v\right)\left( uv- \frac{103}{36} \right) =0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} u^3+v^3+\frac{1327}{54}=0 \\ uv- \frac{103}{36}=0 \end{cases}\\
\begin{cases} u^3+v^3=-\frac{1327}{54} \\ uv= \frac{103}{36} \end{cases}\\
\begin{cases} u^3+v^3=-\frac{1327}{54} \\ u^3v^3= \frac{1092727}{46656} \end{cases}\\}\)
Powyższy układ równań przypomina wzory Viete'a równania kwadratowego
\(\displaystyle{ t^2+ \frac{1327}{54}t+\frac{1092727}{46656}=0}\)