Witam. Poniżej znajdują się wzory zależności "y" od "p" oraz "x" od "p". Chciałbym wyeliminować ze wzorów p i metodą podstawienia stworzyć funkcję "y" od "x".
\(\displaystyle{ y = - \sin \alpha \cdot V \cdot p + 5,76 \cdot p^{2}}\)
\(\displaystyle{ x = - \cos \alpha \cdot V \cdot p + w^{2} \cdot p^{2} \cdot kw}\)
zmienne \(\displaystyle{ \alpha}\), "V", "w" i "kw" są parametrami funkcji i są wiadome.
Pozdrawiam
wyznacz p.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
wyznacz p.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to potraktowanie drugiego równania jako równania kwadratowego z niewiadomą \(\displaystyle{ p}\)
\(\displaystyle{ x = - \cos \alpha \cdot V \cdot p + w^{2} \cdot p^{2} \cdot kw}\)
\(\displaystyle{ (w^{2}\cdot kw)\cdot p^{2} - (\cos \alpha \cdot V )\cdot p-x=0}\)
Liczysz \(\displaystyle{ \Deltę}\) i pierwiastki i podstawiasz do pierwszego równania
\(\displaystyle{ x = - \cos \alpha \cdot V \cdot p + w^{2} \cdot p^{2} \cdot kw}\)
\(\displaystyle{ (w^{2}\cdot kw)\cdot p^{2} - (\cos \alpha \cdot V )\cdot p-x=0}\)
Liczysz \(\displaystyle{ \Deltę}\) i pierwiastki i podstawiasz do pierwszego równania