krotnosc pierwiasta

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

krotnosc pierwiasta

Post autor: je?op »

jak okreslic krotnosc w tym przykladzie, taki specyficzny jest,
\(\displaystyle{ W(x)=(x+1) ^{5}+ (x+1)^{4}}\)
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

krotnosc pierwiasta

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ =(x+1)^4(x+1+1)}\)
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

krotnosc pierwiasta

Post autor: je?op »

a jak to się stało ?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

krotnosc pierwiasta

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ (x+1)^5 + (x+1)^4 = (x+1)^4(x+2)}\)

Po prostu wyciągnąłem \(\displaystyle{ (x+1)^4}\) przed nawias

Pozdrawiam.
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

krotnosc pierwiasta

Post autor: je?op »

aa.ok, dziekuje
ODPOWIEDZ