rozkład wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jestemzarogiem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 wrz 2009, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszęcin

rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: jestemzarogiem »

witam. chciałbym prosić Was o pomoc w rozwiązaniu zadania.
a) \(\displaystyle{ x^3-2x-2}\)
b) \(\displaystyle{ (20x^3-28x^2+8x)(x^4+6x^3+2x^2+12x)}\)
proszę o odpowiedź
Ostatnio zmieniony 3 paź 2010, o 17:32 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
sigmaIpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: sigmaIpi »

Mam nadzieję, że chodzi o równania W(x)=0

w b) z pierwszego nawiasu wyciągasz 4x a w drugim grupujesz po dwa czynniki i też wyciągasz przed nawias . Jak wszystko dobrze zrobisz dostaniesz \(\displaystyle{ 4x^2(5x^2-7x+2)(x+6)(x^2+2)}\)
michas-__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: michas-__ »

\(\displaystyle{ 5x^2-7x+2}\)
to można jeszcze rozłożyć.
jestemzarogiem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 wrz 2009, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszęcin

rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: jestemzarogiem »

a jak zrobić ten przykład a ?
sigmaIpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: sigmaIpi »

Sprawdź czy dobrze napisałeś przykład. Istnieje tylko jeden pierwiastek takiego równania (możesz to stwierdzić wykorzystując metodą graficzną), zatem wielomian będzie posiadał pierwiastek trzykrotny - niewymierny.
wg mathematici:

\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \left(27-3 \sqrt{57}\right)^{1/3}+\frac{\left(9+\sqrt{57}\right)^{1/3}}{3^{2/3}}}\)
ODPOWIEDZ