Podzielność wartości wielomianu dla całkowitych n, dowód

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mariaPCD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Podzielność wartości wielomianu dla całkowitych n, dowód

Post autor: mariaPCD »

Wykaż że dla dowolnej liczby całkowitej n wartość wielomianu \(\displaystyle{ n ^{4} -2n ^{3} +n ^{2}}\) jest liczbą podzielną przez 4.
Ostatnio zmieniony 1 paź 2010, o 23:47 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: III 5.8 "[Temat] Nie powinien być początkiem treści pierwszego posta ani początkiem treści zadania.". Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Podzielność wartości wielomianu dla całkowitych n, dowód

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ n^4-2n^3+n^2 = n^2(n^2-2n+1) = n^2(n-1)^2 = [n(n-1)]^2}\)

Iloczyn 2 kolejnych liczb naturalnych zawsze będzie podzielny przez 2, jeżeli dane wyrażenie podniesiemy do kwadratu będzie podzielny również przez \(\displaystyle{ 2^2=4}\).

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ