Rozłóż wielomian
Rozłóż wielomian
Rozłóż wielomian \(\displaystyle{ -12x ^{5}+6x ^{4} -2x +1}\) na czynniki, a następnie uzasadnij, że dla ujemnych wartości x wielomian ten przyjmuje wartości ujemne.
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 28 lis 2009, o 21:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeczpospolita Polska
- Pomógł: 2 razy
Rozłóż wielomian
Rozłóżmy ten wielomian metodą grupowania.
\(\displaystyle{ 6x^{4}(-2x+1)+1(-2x+1) = (-2x+1)(6x^{4}+1)}\)
I teraz sam uzasadnij czy ten wielomian dla wartości ujemnej przyjmuje wartość dodatnią czy nie.
\(\displaystyle{ 6x^{4}(-2x+1)+1(-2x+1) = (-2x+1)(6x^{4}+1)}\)
I teraz sam uzasadnij czy ten wielomian dla wartości ujemnej przyjmuje wartość dodatnią czy nie.
Rozłóż wielomian
\(\displaystyle{ -6 ^{4}(2x-1) -1(2x-1) = (2x-1)(-1*(-6x ^{4} ))}\) i co dalej? Jak uzasadnić że przymuje wartości dodatnie?
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 28 lis 2009, o 21:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeczpospolita Polska
- Pomógł: 2 razy
Rozłóż wielomian
Zobacz jakie znaki mają wyrażenia w nawiasach. W pierwszym nawiasie: 'minus' razy 'minus' daje 'plus'. W drugim: 'minus' podniesiony do parzystej potęgi daje 'plus'. Całość: 'plus' razy 'plus'...ginga pisze: \(\displaystyle{ 6x^{4}(-2x+1)+1(-2x+1) = (-2x+1)(6x^{4}+1)}\)