Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
BrushedWorld
Użytkownik
Posty: 21 Rejestracja: 29 wrz 2010, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: opolskie
Pomógł: 4 razy
Post
autor: BrushedWorld » 29 wrz 2010, o 21:54
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. Zostałem tutaj skierowany, więc pisze z nadzieją,
że otrzymam odpowiedź, jestem w klasie 2 lo i mam do rozwiązania nastepujące zadanie:
Reszta z dzielenia wielomianu W przez \(\displaystyle{ (x+2) = 6}\) , a przez \(\displaystyle{ (x-1) = 3.}\)
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W przez \(\displaystyle{ P(x) = x^{2} + x -2}\)
cosinus90
Użytkownik
Posty: 5030 Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy
Post
autor: cosinus90 » 29 wrz 2010, o 22:04
Jaką postać będzie miała reszta z dzielenia tego wielomianu przez \(\displaystyle{ P(x)}\) ?
BrushedWorld
Użytkownik
Posty: 21 Rejestracja: 29 wrz 2010, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: opolskie
Pomógł: 4 razy
Post
autor: BrushedWorld » 29 wrz 2010, o 22:05
ax + b
Wyszło mi, że R(x) = -x + 4, ale nie wiem czy dobrze.
cosinus90
Użytkownik
Posty: 5030 Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy
Post
autor: cosinus90 » 29 wrz 2010, o 22:12
Dobrze Ci wyszło
BrushedWorld
Użytkownik
Posty: 21 Rejestracja: 29 wrz 2010, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: opolskie
Pomógł: 4 razy
Post
autor: BrushedWorld » 29 wrz 2010, o 22:16
Ok, dzięki bardzo.