Dla jakiej wartości x

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
krstn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Dla jakiej wartości x

Post autor: krstn »

Witam forumowiczów!

Aż żal mi pisać takie coś na tym forum ale... Może i doszukałbym się jakiegoś x (metodą prób o błędów) ale chciałbym się Was zapytać czy nie ma jakiegoś wzoru/sposobu na znalezienie x. A oto równanie: \(\displaystyle{ x^{3} +2x^{2}-15x=30}\)
pipol

Dla jakiej wartości x

Post autor: pipol »

\(\displaystyle{ x^3 -15x +2x^2 -30 =0 \Leftrightarrow x(x^2-15) +2(x^2-15)=0 \Leftrightarrow (x+2)(x-\sqrt{15} )(x+\sqrt{15} )=0}\)
krstn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Dla jakiej wartości x

Post autor: krstn »

Dziękuje bardzo
ODPOWIEDZ