\(\displaystyle{ 1x^{4}- 7x^{2}+6x=0}\)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu męczyłam się już kilka godzin nad tym. Wiem że powinnam rozbić tą siódemkę ale co dalej?Siostra ma z tego sprawdzian a ja jej nie potrafię pomóc. Wynik to -3, 0, 1, 2
Rozwiąż wielomian
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 27 wrz 2010, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 26 razy
Rozwiąż wielomian
\(\displaystyle{ x^4-x^2-6x^2+6x=x^2(x+1)(x-1)-6x(x-1)=(x-1)(x^2(x+1)-6)}\) i coś z tym wielomianem 3-go stopnia trzeba też zrobić, może uda się go też rozłożyć jakoś
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Rozwiąż wielomian
\(\displaystyle{ x^4-7x^2+6x=0}\)
\(\displaystyle{ x(x^3-7x+6)=0}\)
\(\displaystyle{ x(x^3-x-6x+6)=0}\)
\(\displaystyle{ x[x(x^2-1)-6(x-1)]=0}\)
\(\displaystyle{ x[x(x-1)(x+1)-6(x-1)]=0}\)
\(\displaystyle{ x(x-1)(x^2+x-6) = 0}\)
\(\displaystyle{ x(x-1)(x-2)(x+3) = 0}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ x(x^3-7x+6)=0}\)
\(\displaystyle{ x(x^3-x-6x+6)=0}\)
\(\displaystyle{ x[x(x^2-1)-6(x-1)]=0}\)
\(\displaystyle{ x[x(x-1)(x+1)-6(x-1)]=0}\)
\(\displaystyle{ x(x-1)(x^2+x-6) = 0}\)
\(\displaystyle{ x(x-1)(x-2)(x+3) = 0}\)
Pozdrawiam.