Podaj przykład wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mihu124
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 19 paź 2009, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krzyż
Podziękował: 6 razy

Podaj przykład wielomianu

Post autor: mihu124 »

Cześć. Mam takie zadanie:
Podaj przykład wielomianu stopnia 6 którego jedynymi pierwiastkami są liczby -2 i 3 a wyraz wolny jest równy 1
Jak to zrobić?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Podaj przykład wielomianu

Post autor: Crizz »

Może to być np. wielomian postaci \(\displaystyle{ a(x+2)^{p}(x-3)^{q}}\), gdzie \(\displaystyle{ p+q=6}\). \(\displaystyle{ p,q}\) naturalne możesz dobrać dowolnie, a \(\displaystyle{ a}\) musi być tak, dobrane, by \(\displaystyle{ a\cdot 2^{p}\cdot (-3)^{q}=1}\).
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Podaj przykład wielomianu

Post autor: scyth »

Jest pełno takich wielomianów. Na przykład:
1.
\(\displaystyle{ W(x)=a(x+2)^3(x-3)^3 \\
W(0)=1 \quad \Rightarrow 1=-216a \\
\Rightarrow W(x) = -\frac{(x+2)^3(x-3)^3}{216}}\)

2.
Można kombinować z różnymi potęgami dla obu wyrazów.
3.
Może coś ciekawszego:
\(\displaystyle{ W(x)=a(x^4+1)(x+2)(x-3) \\
W(0)=1 \quad \Rightarrow 1=-6a \\
\Rightarrow W(x) = -\frac{(x^4+1)(x+2)(x-3)}{6}}\)


I tak dalej.
ODPOWIEDZ