\(\displaystyle{ w(x)=x^3+3x^2-9x+5\leqslant 0}\)
Rozwiazuje: \(\displaystyle{ w(-5)=0}\) \(\displaystyle{ (w(x)=(x+5)(x^2-2x+1)}\)
Licze delte ktora wychodzi 0, wiec mamy tylko 1 pierwiastek z trojmianu kwadratowego \(\displaystyle{ x_{1}= \frac{-b}{2a}}\) \(\displaystyle{ x_{1}=1}\)
czyli: \(\displaystyle{ w(x)=(x+5)(x-1)}\) \(\displaystyle{ pierwiastki -5 \vee 1}\)
teraz kłopot w narysowaniu wężyka
z odpowiedzi w ksiazce wynika iż ma sie odbic od osi w miejscu zerowym = 1 (tak jak by ten pierwiastek byl parzystokrotny) a ja obliczylem iż wystepuje tylko 1 raz kto pomoze?