wyznacz współczniki wielomianu c i d
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-4x^2+cx+d\\}\)
Wiedzac że liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w(x)
Zaczełem tak:
\(\displaystyle{ w(1)=-3+c+d
\\
w(-1)=-5-c+d
dalej \rozumujac::
\\
-3+c+d=-5-c+d}\)
Tylko nie wichodzi mi w ksiażce mam odpowiedzi
\(\displaystyle{ c=5 \ d=-2}\)
wyznacz współczniki wielomianu c i d
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
wyznacz współczniki wielomianu c i d
Zły pomysł na zadanie. Ty rozwiązujesz tak, jakby ten wielomian przyjmował te same wartości dla jedynki i minus jedynki, a w zadaniu nikt czegoś takiego nie napisał.
Wydziel ten wielomian przez \(\displaystyle{ (x-1)^2}\) i przyrównaj resztę do zera.
Wydziel ten wielomian przez \(\displaystyle{ (x-1)^2}\) i przyrównaj resztę do zera.
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 5 maja 2010, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 1 raz
wyznacz współczniki wielomianu c i d
Nie wiem jak podzielic
Narazie przez samo \(\displaystyle{ x-1}\)
Do wzoru Hornera mam wpawić np 1 tak
ale nie moge wydzielic pomoz ktos?
Narazie przez samo \(\displaystyle{ x-1}\)
Do wzoru Hornera mam wpawić np 1 tak
ale nie moge wydzielic pomoz ktos?
- rozwiazywanie
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: cała Polska
- Pomógł: 34 razy
wyznacz współczniki wielomianu c i d
Podziel od razu przez:
\(\displaystyle{ (x-1) ^{2}=x ^{2}-2x+1}\)
Miałeś na zajęciach dzielenie wielomianów?
\(\displaystyle{ (x-1) ^{2}=x ^{2}-2x+1}\)
Miałeś na zajęciach dzielenie wielomianów?