funkcje z pierwiastkami

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
matios95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Miechów

funkcje z pierwiastkami

Post autor: matios95 »

Witam proszę was o rozwiązanie zadania oto treść

Dana jest fukcja \(\displaystyle{ y = ax + b}\) gdzie:

\(\displaystyle{ a=\frac{(-2)^{3}\cdot(\frac{8}{5})^-^1 -2\sqrt{2\frac{1}{4}}}{-2^2}}\)


\(\displaystyle{ b=\frac{(\sqrt{3} + 2)^2 - (2 - \sqrt{3})^2}{\sqrt{12}}}\)

a) Zapisz wzór tej funkcji i sporządź jej wykres.
b) Znajdź współrzędne punktów przecięcia się wykresu tej funkcji z osiami układu współrzędnych i oznacza je literami A i B.
c) Oblicz długość odcinka AB.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

funkcje z pierwiastkami

Post autor: Vax »

Z czym masz problem? Na początku zapisz a i b w najprostszej postaci, jak nie będzie wychodziło to pokaż obliczenia.

Pozdrawiam.
matios95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Miechów

funkcje z pierwiastkami

Post autor: matios95 »

dobrze mi wyszło?
\(\displaystyle{ a = 1}\)
\(\displaystyle{ b = 0}\)
proszę o sprawdzenie i odpowiedz

i co dalej z podpunktem a??
ODPOWIEDZ