zad.1 rozłóż wielomian na czynniki
b)\(\displaystyle{ 6x ^{3}-5x ^{2}+6x-5}\)
c)\(\displaystyle{ x ^{3}-\frac{1}{2}{x ^{2} +x-\frac{1}{2}}\)
d)\(\displaystyle{ x ^{3} -5x ^{2} +3x-15}\)
i)\(\displaystyle{ x ^{6}+3x ^{5} +2x ^{4}+6x ^{3}}\)
zad.219
k)\(\displaystyle{ (x -3) ^{2} -x ^{2}}\)
l)\(\displaystyle{ (x ^{2} -6) ^{3}-8}\)
rozłóż wielomian na czynniki zad.1 i2 str. 19kl.2 liceum
rozłóż wielomian na czynniki zad.1 i2 str. 19kl.2 liceum
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2010, o 12:09 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
rozłóż wielomian na czynniki zad.1 i2 str. 19kl.2 liceum
Zad. 1
i) \(\displaystyle{ x^{6}+3x^{5}+2x^{4}+6x^{3}=x^{3}(x^{3}+3x^{2}+2x+6)=x^{3}[x^{2}(x+3)+2(x+3)]=}\)
\(\displaystyle{ =x^{3}[(x+3)(x^{2}+2)]=x^{3}(x+3)(x^{2}+2)}\)
d) \(\displaystyle{ x^{3}-5x^{2}+3x-15=x^{2}(x-5)+3(x-5)=(x-5)(x^{2}+3)}\)
i) \(\displaystyle{ x^{6}+3x^{5}+2x^{4}+6x^{3}=x^{3}(x^{3}+3x^{2}+2x+6)=x^{3}[x^{2}(x+3)+2(x+3)]=}\)
\(\displaystyle{ =x^{3}[(x+3)(x^{2}+2)]=x^{3}(x+3)(x^{2}+2)}\)
d) \(\displaystyle{ x^{3}-5x^{2}+3x-15=x^{2}(x-5)+3(x-5)=(x-5)(x^{2}+3)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
rozłóż wielomian na czynniki zad.1 i2 str. 19kl.2 liceum
b)\(\displaystyle{ 6x ^{3}-5x ^{2}+6x-5=6x(x^2+1) -5(x^2+1) = (6x-5)(x^2+1)}\)
c)\(\displaystyle{ x ^{3}-\frac{1}{2}{x ^{2} +x-\frac{1}{2}=x(x^2+1) -\frac{1}{2}(x^2+1)=(x-\frac{1}{2})(x^2+1)}\)
d)\(\displaystyle{ x ^{3} -5x ^{2} +3x-15=x^2(x-5)+3(x-5) = (x^2+3)(x-5)}\)
c)\(\displaystyle{ x ^{3}-\frac{1}{2}{x ^{2} +x-\frac{1}{2}=x(x^2+1) -\frac{1}{2}(x^2+1)=(x-\frac{1}{2})(x^2+1)}\)
d)\(\displaystyle{ x ^{3} -5x ^{2} +3x-15=x^2(x-5)+3(x-5) = (x^2+3)(x-5)}\)
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
rozłóż wielomian na czynniki zad.1 i2 str. 19kl.2 liceum
Zad. 2
Wskazówka:
\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=(a-b)(a+b)}\)
\(\displaystyle{ a^{3}-b^{3}=(a-b)(a^{2}+ab+b^{2})}\)
Wskazówka:
\(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=(a-b)(a+b)}\)
\(\displaystyle{ a^{3}-b^{3}=(a-b)(a^{2}+ab+b^{2})}\)