Rozwiąż równanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 09:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bielsko-biala
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż równanie.
Czy mogl by ktos rozwiazac to rownanie i wytlumaczyc mi to krok po kroku ;(
\(\displaystyle{ x^3-6x^2+8x=0}\)
\(\displaystyle{ x^3-6x^2+8x=0}\)
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2010, o 10:17 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Rozwiąż równanie.
wyciągamy \(\displaystyle{ x}\) przed nawias
\(\displaystyle{ x(x ^{2}-6x+8)=0}\) iloczyn dwóch liczb jest równy zero wtedy i tylko wtedy gdy jeden z czynników mnozenia jest zerem
\(\displaystyle{ x=0 \vee x ^{2}-6x+8=0}\)
dalej se poradzisz
\(\displaystyle{ x(x ^{2}-6x+8)=0}\) iloczyn dwóch liczb jest równy zero wtedy i tylko wtedy gdy jeden z czynników mnozenia jest zerem
\(\displaystyle{ x=0 \vee x ^{2}-6x+8=0}\)
dalej se poradzisz
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2010, o 10:25 przez math questions, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 5 maja 2010, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie.
narezie doszedlem do czegos takiego
\(\displaystyle{ x(x^2-6x+8)=0}\)
licze delte
delta=4
\(\displaystyle{ \sqrt{delta}=2}\)
2 pierwiastki
\(\displaystyle{ 2 \wedge 3\\
w(x)=(x)(x-2)(x-3)}\)
Czyli rowanie ma pierwiastki:
\(\displaystyle{ 2 \wedge 3 \wedge}\)i teraz nie wiem jak z zerem chyba też czyli \(\displaystyle{ \wedge 0}\)
-- 26 wrz 2010, o 10:21 --
dleczego jest u Ciebie -5? pomyłka chyba w przepisaniu
\(\displaystyle{ x(x^2-6x+8)=0}\)
licze delte
delta=4
\(\displaystyle{ \sqrt{delta}=2}\)
2 pierwiastki
\(\displaystyle{ 2 \wedge 3\\
w(x)=(x)(x-2)(x-3)}\)
Czyli rowanie ma pierwiastki:
\(\displaystyle{ 2 \wedge 3 \wedge}\)i teraz nie wiem jak z zerem chyba też czyli \(\displaystyle{ \wedge 0}\)
-- 26 wrz 2010, o 10:21 --
math questions pisze:wyciągamy \(\displaystyle{ x}\) przed nawias
\(\displaystyle{ x(x ^{2}-5x+8)=0}\)
\(\displaystyle{ x=0 \vee x ^{2}-5x+8=0}\)
dalej se poradzisz
dleczego jest u Ciebie -5? pomyłka chyba w przepisaniu
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2010, o 10:27 przez kiler7, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 09:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bielsko-biala
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż równanie.
czyli najpierw trzeba wyliczyc delte a potem ( na blondynki rozumowanie) te dwa x (x1 i x2) a potem ??
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 09:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bielsko-biala
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż równanie.
OMG chyba juz rozumiem. Dziekuje a 0 rowniez sie liczy bo odp jest 2,3,0 Dziekuje bardzo x
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 5 maja 2010, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie.
\(\displaystyle{ \sqrt{delta}=2}\)
Skoro pierwiastek 2 stopnia z delty ma sie 2 to dalej ze wzoru:
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{-b--\sqrt{delta}}{2a}\\}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{-b+\sqrt{delta}}{2a}}\)
U Ciebie współczynniki sie rownaja
\(\displaystyle{ a=1 b=-5}\)\(\displaystyle{ c=8}\)
Podstawiasz i liczysz
Skoro pierwiastek 2 stopnia z delty ma sie 2 to dalej ze wzoru:
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{-b--\sqrt{delta}}{2a}\\}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{-b+\sqrt{delta}}{2a}}\)
U Ciebie współczynniki sie rownaja
\(\displaystyle{ a=1 b=-5}\)\(\displaystyle{ c=8}\)
Podstawiasz i liczysz
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 09:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bielsko-biala
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż równanie.
no czyli
x_{1}= frac{-6- sqrt{2} }{2} =prosze wylicz mi to zebym wiedziala jak do wyniku doszedles
cos zle napisalam ;(
x_{1}= frac{-6- sqrt{2} }{2} =prosze wylicz mi to zebym wiedziala jak do wyniku doszedles
cos zle napisalam ;(
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 5 maja 2010, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie.
w \(\displaystyle{ x_{1}}\)masz(wartosci liczbowe)
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{6-2}{2}}\)
Przy b=-6 a minus juz jest we wzorze wiec trzeba zmienic znak
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{6-2}{2}}\)
Przy b=-6 a minus juz jest we wzorze wiec trzeba zmienic znak