wielomian w postaci ilczynowej

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
slomkax5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 28 cze 2010, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

wielomian w postaci ilczynowej

Post autor: slomkax5 »

dany jest wielomian \(\displaystyle{ w(x)= 2x^2+x-3}\).
przedstaw ten wielomian w postaci iloczynowej.

bede bardzo wdziecznaj ak ktos mi pomoze to zrobic jutro mam poraz ktorys tam ostateczny egzamin z tego jak go nie zdam to klapa a nie mam pojecia jak to zrobic
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2010, o 22:33 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

wielomian w postaci ilczynowej

Post autor: cosinus90 »

Wyznacz pierwiastki tego wielomianu (btw jest to trójmian kwadratowy - wiadomości ze szkoły średniej się kłaniają).
slomkax5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 28 cze 2010, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

wielomian w postaci ilczynowej

Post autor: slomkax5 »

ja mam baraki własnie bo byłam bardzo długi okres w szpitalu a jutro zaliczam koncowy egzamin szkoły sredniej.... a zawsze byłam noga z matmy a a teraz jeszcze te barki i nie wiem jak to mam zrobic naprawde nie wiem
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

wielomian w postaci ilczynowej

Post autor: cosinus90 »

Rozwiąż równanie kwadratowe \(\displaystyle{ 2x^2+x-3 = 0}\), po wyznaczeniu pierwiastków \(\displaystyle{ x_{1}}\)oraz \(\displaystyle{ x_{2}}\), postać iloczynowa to \(\displaystyle{ w(x) = a(x-x_{1})(x-x_{2})}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) to współczynnik przy najwyższej potędze tego wielomianu.
slomkax5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 28 cze 2010, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

wielomian w postaci ilczynowej

Post autor: slomkax5 »

kminie dzięki wielkie!:)
ODPOWIEDZ