znajdź wielomiany i określ stopnie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mariaPCD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

znajdź wielomiany i określ stopnie

Post autor: mariaPCD »

Wśród podanych wyrażeń algebraicznych znajdź wielomiany i określ stopień każdego z nich

A) \(\displaystyle{ \frac{1}{x ^{3}-5x ^{2}+4 }}\)

B) \(\displaystyle{ -2x ^{6} - 5 \sqrt{x} +4}\)

C) \(\displaystyle{ \sqrt{3z} ^{105} + \frac{z ^{5} }{3}}\)

D) \(\displaystyle{ 5w ^{ \frac{1}{3} } +4w}\)
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2010, o 21:33 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

znajdź wielomiany i określ stopnie

Post autor: jarek4700 »

Żadne z tych wyrażeń nie jest wielomianem. No chyba że w C pierwiastek dotyczyć miał tylko trójki.
ODPOWIEDZ