znajdź pierwiastki całkowite wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 8 lis 2006, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
znajdź pierwiastki całkowite wielomianu
Zadanie jest takie
Znajdź pierwiastki wielomianu 10x�+23x�-20x+3 , a następnie oblicz pozostałe jego pierwiastki.
proszę o obliczenia
Znajdź pierwiastki wielomianu 10x�+23x�-20x+3 , a następnie oblicz pozostałe jego pierwiastki.
proszę o obliczenia
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
znajdź pierwiastki całkowite wielomianu
hmmm... czy to nie jest funkcja kwadratowa?? chyba ze źle zapisałes/as ,bo to jest
\(\displaystyle{ 33x^{2}-20x+3}\)
\(\displaystyle{ 33x^{2}-20x+3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 8 lis 2006, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
znajdź pierwiastki całkowite wielomianu
wiec mysle ze tak:
\(\displaystyle{ \frac {3}{10} | 1, 3,\frac {3}{10}, \frac {1}{2}, \frac {1}{5}, \frac {1}{10}, \frac {3}{2}, \frac {3}{5},}\)
oraz wszystkie te liczby ze znakiem "-"
teraz
podstawiasz wszystko pod wzor funkcji np:
W(-1)=
W(1)=
W(3)=
W(-3)=
itd....
kiedy wyjdzie 0 to jest pierwiastek.
(jesli sie myle niech ktos poprawi)
pozdrawiam
\(\displaystyle{ \frac {3}{10} | 1, 3,\frac {3}{10}, \frac {1}{2}, \frac {1}{5}, \frac {1}{10}, \frac {3}{2}, \frac {3}{5},}\)
oraz wszystkie te liczby ze znakiem "-"
teraz
podstawiasz wszystko pod wzor funkcji np:
W(-1)=
W(1)=
W(3)=
W(-3)=
itd....
kiedy wyjdzie 0 to jest pierwiastek.
(jesli sie myle niech ktos poprawi)
pozdrawiam
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
znajdź pierwiastki całkowite wielomianu
nie mylisz się, ale to jest trochę wredny sposób chociaż jak jest komp lub kalkulator to można się zabawicPiotrek89 pisze:jesli sie myle niech ktos poprawi
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
znajdź pierwiastki całkowite wielomianu
w tym przypadku takie samo kamikaze (chyba-nie próbowałem ): grupowanie
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 20 razy
znajdź pierwiastki całkowite wielomianu
Po wyłączeniu widocznego "na oko" pierwiasteka -3, powstaje wielomian:
\(\displaystyle{ (x+3)(10x^2-7x+1)}\)
[dzieliłem hornerem, bo tak jest najefektywniej moim zdaniem]
a co za tym idzie kolejne dwa pierwiastki są niewymierne i zawierają się w przedziale \(\displaystyle{ x (0,1)}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(10x^2-7x+1)}\)
[dzieliłem hornerem, bo tak jest najefektywniej moim zdaniem]
a co za tym idzie kolejne dwa pierwiastki są niewymierne i zawierają się w przedziale \(\displaystyle{ x (0,1)}\)