Rozwiąż równanie wiedząc, że liczba a jest jednym z jego rozwiązań.
\(\displaystyle{ x^{3}+7x ^{2} - 14x - 120 = 0, a=4}\)
Jeżeli chodzi o powyższy przykład to nie mam problemu, dzielę równanie przez \(\displaystyle{ (x-4)}\) i otrzymuję:
\(\displaystyle{ x^{2} + 11x + 30}\)
Następnie obliczam deltę i otrzymuję pierwiastki równania \(\displaystyle{ x = -5, x = -6}\)
Otóż problem zaczyna się w kolejnym przykładzie:
\(\displaystyle{ x^{4} + 9x^3 + 17x^2 - 27x - 60 = 0, a = -5}\)
Jeżeli podzielę powyższy przykład przez \(\displaystyle{ (x + 5)}\) to i tak zostanę z potęgą 3 stopnia z która nie wiem co mam dalej zrobić. Męczę się już od dłuższego czasu więc sam chyba dalej nie dam rady.
Z góry dziękuję za pomoc.
Rozwiąż równanie
- rozwiazywanie
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: cała Polska
- Pomógł: 34 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 23 wrz 2010, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż równanie
Mi nie chodzi o zgadywanie niestety, podzieliłem powyższy wyrażenie przez \(\displaystyle{ (x + 5)}\) i nie wiem co dalej zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozwiąż równanie
Grupowanie i wyciąganie przed nawias.duvik pisze:Mi nie chodzi o zgadywanie niestety, podzieliłem powyższy wyrażenie przez \(\displaystyle{ (x + 5)}\) i nie wiem co dalej zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 23 wrz 2010, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ (x^{3} + 4x^{2} -3x - 12)(x +5)}\)
Nie wiem co dalej z tym zrobić.
Nie wiem co dalej z tym zrobić.
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Rozwiąż równanie
Pogrupuj wyrazy:
\(\displaystyle{ x^3+4x^2-3x-12 = x(x^2-3)+4(x^2-3) = (x^2-3)(x+4) = (x+\sqrt{3})(x-\sqrt{3})(x+4)}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ x^3+4x^2-3x-12 = x(x^2-3)+4(x^2-3) = (x^2-3)(x+4) = (x+\sqrt{3})(x-\sqrt{3})(x+4)}\)
Pozdrawiam.