\(\displaystyle{ 2m ^{2}-4m=6}\)
jak dalej postąpić?
Prosty przykład
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 22 wrz 2010, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rawa
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Prosty przykład
\(\displaystyle{ 2m^2-4m-6=0 /:2}\)
\(\displaystyle{ m^2-2m-3=0}\)
\(\displaystyle{ (m-3)(m+1)=0}\)
\(\displaystyle{ m\in \lbrace -1;3\rbrace}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ m^2-2m-3=0}\)
\(\displaystyle{ (m-3)(m+1)=0}\)
\(\displaystyle{ m\in \lbrace -1;3\rbrace}\)
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2010, o 22:57 przez Vax, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 22 wrz 2010, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rawa
Prosty przykład
Powinno wyjść \(\displaystyle{ m= -1}\) i \(\displaystyle{ m=3}\) a nie jak u Ciebie przedział.
więc chyba
\(\displaystyle{ m+1=0 \\
m=-1 \vee m-3=0 \\
m=3}\)
więc chyba
\(\displaystyle{ m+1=0 \\
m=-1 \vee m-3=0 \\
m=3}\)
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2010, o 22:42 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Prosty przykład
To nie jest przedział, poza tym, ta odpowiedź którą podałeś nie jest poprawna, powinno być \(\displaystyle{ m=-1}\) LUB \(\displaystyle{ m=3}\).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.