Równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 22 wrz 2010, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: limanowa
Równanie wielomianowe
Nie moge poradzić sobie z tym równaniem wielomianowym
\(\displaystyle{ 0,25 x^4 - 0,5 x^2 - 2 = 0}\)
\(\displaystyle{ 0,25 x^4 - 0,5 x^2 - 2 = 0}\)
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2010, o 18:49 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Nie wyłączaj BBCode'u w postach z formułami matematycznymi.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Nie wyłączaj BBCode'u w postach z formułami matematycznymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 22 wrz 2010, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: limanowa
Równanie wielomianowe
jak wstawiam t to wyjdzie \(\displaystyle{ 0,25 t^{2} - 0,5 t - 2 = 0}\)
Co dalej?
Co dalej?
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Równanie wielomianowe
Żeby być dokładnym, to \(\displaystyle{ t_1}\) i \(\displaystyle{ t_2}\), bo przecież równanie z niewiadomą \(\displaystyle{ t}\) rozwiązywałeś. To raz. Dwa, że Ci wyniki złe wyszły (jeden dobrze, drugi źle). Przelicz jeszcze raz.
Jak przeliczysz, to wracasz do postawienia, tzn.:
\(\displaystyle{ t = x^2}\)
Jak przeliczysz, to wracasz do postawienia, tzn.:
\(\displaystyle{ t = x^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 22 wrz 2010, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: limanowa
Równanie wielomianowe
wiem \(\displaystyle{ t_{1} = -2}\)
-- 22 wrz 2010, o 19:13 --
Jak \(\displaystyle{ x^{2} = -2}\) i to rozwiązac?-- 22 wrz 2010, o 19:14 --\(\displaystyle{ t_{1} odpada bo t \ge 0}\)
-- 22 wrz 2010, o 19:13 --
Jak \(\displaystyle{ x^{2} = -2}\) i to rozwiązac?-- 22 wrz 2010, o 19:14 --\(\displaystyle{ t_{1} odpada bo t \ge 0}\)
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Równanie wielomianowe
Doskonale. No i teraz, jak pisałem, wracasz do:
\(\displaystyle{ t = x^2}\)
Czyli, jak wstawisz:
\(\displaystyle{ -2 = x^2 \vee 4 = x^2}\)
I już. Wyliczysz \(\displaystyle{ x}\) i skończyłeś.
\(\displaystyle{ t = x^2}\)
Czyli, jak wstawisz:
\(\displaystyle{ -2 = x^2 \vee 4 = x^2}\)
I już. Wyliczysz \(\displaystyle{ x}\) i skończyłeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 22 wrz 2010, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: limanowa
Równanie wielomianowe
Dzięki wielkie. Dobrze, że nie dostałem rozwiąznia na tacy. Teraz może się naucze.