\(\displaystyle{ (9x^2 -12x+4)(3x^2-4x+4)=}\)
(jak najwiecej nawiasów)
Rozkład dwóch wielomianów
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Rozkład dwóch wielomianów
Zapoznaj się z regulaminem i TeX-em.
Co do pierwszego nawiasu, to zauważ, że możemy skorzystać z wzoru skróconego mnożenia \(\displaystyle{ a^2 -2ab+b^2=(a-b)^2}\). W tym przypadku \(\displaystyle{ 9x^2 -12x+4=(3x-2)^2=[3(x- \frac{2}{3})]^2=9(x- \frac{2}{3})^2}\).
A co do drugiego, to po wyliczeniu delty widzimy, że już tego dalej nie rozłożymy, bo \(\displaystyle{ \Delta=4^2 -4\cdot 3 4=16-3 16}\)
Co do pierwszego nawiasu, to zauważ, że możemy skorzystać z wzoru skróconego mnożenia \(\displaystyle{ a^2 -2ab+b^2=(a-b)^2}\). W tym przypadku \(\displaystyle{ 9x^2 -12x+4=(3x-2)^2=[3(x- \frac{2}{3})]^2=9(x- \frac{2}{3})^2}\).
A co do drugiego, to po wyliczeniu delty widzimy, że już tego dalej nie rozłożymy, bo \(\displaystyle{ \Delta=4^2 -4\cdot 3 4=16-3 16}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 9 wrz 2006, o 16:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wambierzyce
- Podziękował: 11 razy
Rozkład dwóch wielomianów
dzięki ale chcialam wynik i sprawdzic czy mam dobrze rozwiazane... takie mialam polecenie no sorry..