zadania do rozwiazania na poniedzialek, te których nie byłem pewien, bardzo proszę o rozwiązanie,, prosze o pomoc kogoś w miarę obeznanego z matmą i wielomianami, zamieszczam odpowiedzi, zeby bylo Wam łatwiej sprawdzić
pozdrawiam.....
1)dla jakich wartości parametru m pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, x_{3}}\)
równania \(\displaystyle{ x^{3}-2x^{2}-6x+m=0}\)
spełniają warunki \(\displaystyle{ x_{2}= x_{1}*q, x_{3}= x_{1}*q^{2}}\)
2) 1)dla jakich wartości parametru m pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, x_{3}}\)
równania \(\displaystyle{ x^{3}-9x^{2}+(a-5)x-15=0}\)
spełniaja warunki \(\displaystyle{ x_{2}= x_{1}+r ,i, x_{3}= x_{2}+r}\)
3)wiadomo, że\(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, x_{3}}\) są pierwiastkami równania
\(\displaystyle{ x^{3}-x^{2}-1=0}\)
ułóźż równane którego pierwiastkami są
\(\displaystyle{ y_{1}= x_{1}+ x_{2}, y_{2}= x_{1}+ x_{3} , y_{3} = x_{2}+ x_{3}}\)
4)- chyba najtrudniejsze jednym z rozwiązań równania \(\displaystyle{ 3x^{3}+ax^{2}+bx+12=0}\), gdzie \(\displaystyle{ \(\displaystyle{ a,b\in \mathbb{C}}\) jest liczba \(\displaystyle{ 1+ \sqrt{3}}\) znajdż \(\displaystyle{ a,b}\)}\)
Wielomiany z parametrami.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 19 wrz 2010, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
Wielomiany z parametrami.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2010, o 12:48 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
Wielomiany z parametrami.
Zad. 4
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-12 \\ b=6 \end{cases}}\)
Wskazówki:
1. Jeśli liczba \(\displaystyle{ 1+\sqrt{3}}\) jest jednym z pierwiastków tego równanie, to \(\displaystyle{ 3\cdot (1+\sqrt{3})^{3}+a\cdot (1+\sqrt{3})^{2}+b\cdot (1+\sqrt{3})+12=0}\).
2. Wykorzystaj informację, że \(\displaystyle{ a,b \in C}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-12 \\ b=6 \end{cases}}\)
Wskazówki:
1. Jeśli liczba \(\displaystyle{ 1+\sqrt{3}}\) jest jednym z pierwiastków tego równanie, to \(\displaystyle{ 3\cdot (1+\sqrt{3})^{3}+a\cdot (1+\sqrt{3})^{2}+b\cdot (1+\sqrt{3})+12=0}\).
2. Wykorzystaj informację, że \(\displaystyle{ a,b \in C}\).