równanie z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 07:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: niby warszawa
- Podziękował: 8 razy
równanie z parametrem
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) równanie \(\displaystyle{ x^4 - 6x^3+14x^2 - 2ax +a^2 + 4 =0}\) nie ma rzeczywistych rozwiązań?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2010, o 15:17 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
równanie z parametrem
Dość kłopotliwy rachunkowo wielomian do zbadania.
Polecam Ci artykuł (w języku angielskim) M. Coste, An introduction to semialgebraic geometry, Rennes 2002. Paragraf 1.4 dotyczy ciekawej metody Hermitte'a badania istnienia i liczby pierwiastków wielomianu. Jest ona przydatna szczególnie dla wielomianów z parametrem. By tę moetodę zrozumieć, wystarczy znać elementarne pojęcia z algebry liniowej, m.in. formy kwadratowej.
Oto adres, pod którym się artykuł znajduje .
Polecam Ci artykuł (w języku angielskim) M. Coste, An introduction to semialgebraic geometry, Rennes 2002. Paragraf 1.4 dotyczy ciekawej metody Hermitte'a badania istnienia i liczby pierwiastków wielomianu. Jest ona przydatna szczególnie dla wielomianów z parametrem. By tę moetodę zrozumieć, wystarczy znać elementarne pojęcia z algebry liniowej, m.in. formy kwadratowej.
Oto adres, pod którym się artykuł znajduje .
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 07:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: niby warszawa
- Podziękował: 8 razy
równanie z parametrem
a czy nie można graficznie np wziąć funkcję \(\displaystyle{ f(x)=x^4 - 6x^3+14x^2}\)
i \(\displaystyle{ g(x)=- 2ax +a^2 + 4}\)??
i \(\displaystyle{ g(x)=- 2ax +a^2 + 4}\)??
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
równanie z parametrem
Hmm, też dobry sposób.
Wymyśliłem na poczekaniu jednak coś jeszcze innego: skoro \(\displaystyle{ 0=x^4 - 6x^3+14x^2 - 2ax +a^2 + 4=x^4-6x^3+9x^2+5x^2-2ax+a^2+4=x^2(x-3)^2+x^2-2ax+a^2+4x^2+4=x^2(x-3)^2+(x-a)^2+4(x^2+1)}\), to na to wygląda, że równanie przy żadnym \(\displaystyle{ a}\) nie ma pierwiastków.
Wymyśliłem na poczekaniu jednak coś jeszcze innego: skoro \(\displaystyle{ 0=x^4 - 6x^3+14x^2 - 2ax +a^2 + 4=x^4-6x^3+9x^2+5x^2-2ax+a^2+4=x^2(x-3)^2+x^2-2ax+a^2+4x^2+4=x^2(x-3)^2+(x-a)^2+4(x^2+1)}\), to na to wygląda, że równanie przy żadnym \(\displaystyle{ a}\) nie ma pierwiastków.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 07:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: niby warszawa
- Podziękował: 8 razy
równanie z parametrem
lukasz1804 pisze:Dość kłopotliwy rachunkowo wielomian do zbadania.
Polecam Ci artykuł (w języku angielskim) M. Coste, An introduction to semialgebraic geometry, Rennes 2002. Paragraf 1.4 dotyczy ciekawej metody Hermitte'a badania istnienia i liczby pierwiastków wielomianu. Jest ona przydatna szczególnie dla wielomianów z parametrem. By tę moetodę zrozumieć, wystarczy znać elementarne pojęcia z algebry liniowej, m.in. formy kwadratowej.
Oto adres, pod którym się artykuł znajduje .
Dzieki czyli tę teorię sobie jednak daruje