Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego równania:
\(\displaystyle{ x^4+2x^3 +2x-1=0}\)
Z góry dzięki za pomoc;)
Rownanie wielomianowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 11:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ciechanów
- Podziękował: 2 razy
Rownanie wielomianowe.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2010, o 21:36 przez Pamela_007, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Rownanie wielomianowe.
Przyrównać z \(\displaystyle{ (x^2+ax+1)(x^2+bx-1)}\) wyznaczyć (a) i (b).
[edit] Jak pisałem post to poprzedni był poprawny (poprawiony) - teraz już kiszka.
[edit] Jak pisałem post to poprzedni był poprawny (poprawiony) - teraz już kiszka.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 11:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ciechanów
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Rownanie wielomianowe.
\(\displaystyle{ x^4+2x^3 +2x-1=(x^2+ax+1)(x^2+bx-1)}\) na prawej wymnożyć, porównać obie postacie, wyznaczyć (a) i (b) (mam a=0; b=2) i mieć postać iloczynową
\(\displaystyle{ (x^2+1)(x^2+2x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^2+1)(x^2+2x-1)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 11:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ciechanów
- Podziękował: 2 razy
Rownanie wielomianowe.
Sprawdziłem i wyniki się zgadzają, ale wciąż nie kumam jak to rozwiązać. Może pokażę jak sam liczyłem:
\(\displaystyle{ x^4+2x^3+2x-1=0 \\
(x^4-1)+2x(x^2+1)=0 \\
(x^2-1)(x^2+1)+2x(x^2+1)=0 \\
(x^2+1)+2x(x^2-1)=0 \\}\)
I dalej coś nie szło...
\(\displaystyle{ x^4+2x^3+2x-1=0 \\
(x^4-1)+2x(x^2+1)=0 \\
(x^2-1)(x^2+1)+2x(x^2+1)=0 \\
(x^2+1)+2x(x^2-1)=0 \\}\)
I dalej coś nie szło...
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2010, o 21:56 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Rownanie wielomianowe.
\(\displaystyle{ x^4+2x^3 +2x-1=0\newline
x^4-1 + 2x^3 + 2x =0\newline
(x^4-1) + 2x(x^2+1) = 0\newline
(x^2-1)(x^2+1) + 2x(x^2+1)=0\newline
(x^2+1)(x^2-1+2x)=0\newline}\)
x^4-1 + 2x^3 + 2x =0\newline
(x^4-1) + 2x(x^2+1) = 0\newline
(x^2-1)(x^2+1) + 2x(x^2+1)=0\newline
(x^2+1)(x^2-1+2x)=0\newline}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 11:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ciechanów
- Podziękował: 2 razy