Rozwiąż wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Rozwiąż wielomian

Post autor: kamil13151 »

Mam problem z jednym zadaniem:

\(\displaystyle{ x + (x-1) ^{3} = 11}\)
\(\displaystyle{ x +(x ^{3} - 3x ^{2} \cdot (-1) + 3x \cdot (-1) ^{2} +(-1) ^{3})=11}\)
\(\displaystyle{ x + (x ^{3} +3x ^{2} +3x-1 )=11}\)
\(\displaystyle{ x + x ^{3} +3x ^{2} +3x-12 =0}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} +3x ^{2} +4x-12 =0}\)

\(\displaystyle{ x ^{2}(x+3) + 4(x-3)=0}\)

Co dalej z tym zrobić?
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Rozwiąż wielomian

Post autor: Mersenne »

\(\displaystyle{ x+x^{3}-3x^{2}+3x-1=11}\)

\(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}+4x-12=0}\)

\(\displaystyle{ x^{2}(x-3)+4(x-3)=0}\)

\(\displaystyle{ (x-3)(x^{2}+4)=0 \iff x-3=0 \iff x=3}\)
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Rozwiąż wielomian

Post autor: mat_61 »

kamil13151 masz błąd w drugiej linijce. We wzorze:

\(\displaystyle{ (a-b)^{3}=...}\)

Masz różnicę liczb a i b. Czyli ten minus przed b to jest znak odejmowania. Dlatego też w zadaniu gdzie jest wyrażenie:

\(\displaystyle{ (x-1)^{3}=...}\)

\(\displaystyle{ a=x \ oraz \ b=1 \ a \ nie \ b=-1}\)
ODPOWIEDZ