Szukam pierwiastka wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 14:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kielce
- Podziękował: 13 razy
Szukam pierwiastka wielomianu
Jeśli szukam pierwiastka wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=3x ^{3} +x ^{2} +4x-4}\) to wśród jakich ułamków (z wyłączeniem liczb calkowitych) mogę szukać rozwiązania, gdy chcę obniżyć stopień wielomianu. Czy jest na to jakaś reguła?
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2010, o 15:10 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Szukam pierwiastka wielomianu
Licznik takiego ułamka ma być dzielnikiem wyrazu wolnego, a mianownik dzielnikiem wyrazu przy najwyższej potędze zmiennej. Dopuszczamy także ułamkowe liczby ujemne.
W tym przypadku wymiernych pierwiastków wielomianu nie będących liczbami całkowitymi trzeba szukać wśród liczb \(\displaystyle{ -\frac{4}{3},-\frac{2}{3},-\frac{1}{3},\frac{1}{3},\frac{2}{3},\frac{4}{3}}\).
W tym przypadku wymiernych pierwiastków wielomianu nie będących liczbami całkowitymi trzeba szukać wśród liczb \(\displaystyle{ -\frac{4}{3},-\frac{2}{3},-\frac{1}{3},\frac{1}{3},\frac{2}{3},\frac{4}{3}}\).