Dla jakich wartości a, b i c wielomiany T(x) i (P(x) są równe?
\(\displaystyle{ T(x) = 6x ^{3} + 4ax ^{2} + 27x + 5}\)
\(\displaystyle{ P(x) = (3x-1)(2x ^{2} + bx + c)}\)
Prosiłbym o rozwiązanie tego zadania. Bardzo mi na tym zależy.
Dla jakich wartości a, b i c podane wielomiany są równe?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 8 cze 2009, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Dla jakich wartości a, b i c podane wielomiany są równe?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2010, o 21:50 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 24 sie 2009, o 02:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 32 razy
Dla jakich wartości a, b i c podane wielomiany są równe?
Wielomiany są równe, kiedy ich odpowiednie współczynniki są równe, to wskazówka, która umożliwia rozwiązanie całego zadania, ale tego już za Ciebie robić nie będę.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 8 cze 2009, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Dla jakich wartości a, b i c podane wielomiany są równe?
wyszło mi w dalszych obliczeniach:
\(\displaystyle{ 4ax ^{2} + 27x + 5 = 3bx ^{2} + 3xc - 2x ^{2} - bx - c}\)
Co dalej?
\(\displaystyle{ 4ax ^{2} + 27x + 5 = 3bx ^{2} + 3xc - 2x ^{2} - bx - c}\)
Co dalej?
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Dla jakich wartości a, b i c podane wielomiany są równe?
To, co poradził Fingon, przyrównać współczynniki przy konkretnych potęgach \(\displaystyle{ x}\). Ale najpierw wszystko uporządkuj.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 8 cze 2009, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Dla jakich wartości a, b i c podane wielomiany są równe?
\(\displaystyle{ x ^{2}(2a - 3b +2) + x(27 - 3c +b) = -5 -c}\)
O to chodzi?
O to chodzi?
- omicron
- Użytkownik
- Posty: 305
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 39 razy
Dla jakich wartości a, b i c podane wielomiany są równe?
A po co zrobiłeś z wielomianu równanie? Jeden wielomian już jest w odpowiedniej postaci. Postać dolnego wielomianu po uporządkowaniu: Porównaj go z T(x), współczynniki przy zmiennych o tych samych potęgach muszą być równe.
Ukryta treść: