Wielomian i jego pierwiastki-warunek

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
adaxada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 11 paź 2008, o 12:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 210 razy
Pomógł: 1 raz

Wielomian i jego pierwiastki-warunek

Post autor: adaxada »

Uzasadnij, że jeśli wielomian \(\displaystyle{ W(x)=a x^{7}+bx ^{5} +cx ^{3}+dx+e}\) spełnia warunek W(-1)= -W(1), to 0 jest pierwiastkiem tego wielomianu
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Wielomian i jego pierwiastki-warunek

Post autor: Inkwizytor »

1. Podstaw x=-1 do W(x) uzyskasz pewne wyrażenie
2. Podstaw x=1 do W(x) uzyskasz pewne wyrażenie a nastepnie zrób -W(1)
3. Przyrównaj te dwa wyrażenia do siebie (korzystasz z warunku)
4. Znaczna czesc ulegnie skróceniu
5. Na podstawie tego co zostanie wyciągnij wniosek
ODPOWIEDZ