Wielomian na czynniki i jego pierwiastki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Bolo33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 22 paź 2009, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 2 razy

Wielomian na czynniki i jego pierwiastki

Post autor: Bolo33 »

Z rozkładem nie mam problemu ale skąd mam wziąć te pierwiastki?

Przykład:
\(\displaystyle{ w(x)=5 x^{2}-10x^{3}+5x}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ 5x(x^{2}-1)^{2}}\)
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

Wielomian na czynniki i jego pierwiastki

Post autor: Mortify »

no to jak masz rozłożone na czynniki, to już pierwiastki łatwo.

\(\displaystyle{ 5x(x^2-1)^2=0 \Leftrightarrow x=0 \vee x=-1 \vee x=1}\)
ODPOWIEDZ