Witam mam kilka zadań, z którymi mam problem.
\(\displaystyle{ a)\ W(x)=x ^{6} -64\\
b)\ W(x)=x ^{3} +3x+2\\
c)\ W(x)=x ^{3} +8x ^{2} +17x+10}\)
Prosiłbym także o krótkie wyjaśnienie.
Z góry dziękuje.
Rozkład wielomianu na czynniki pierwsze
Rozkład wielomianu na czynniki pierwsze
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2010, o 20:07 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Rozkład wielomianu na czynniki pierwsze
Oczywiście dzięki za podanie haseł jakie powinienem znać. Dodam tylko, że tw. bezouta poznamy dopiero później. Pani powiedziała, że mamy na razie radzić sobie bez niego. Pokaże w jakim momęcie rozwiązywania utknąłem, żeby nie było, że idę na łatwiznę.
\(\displaystyle{ a)\ W(x)=x ^{6} -64=(x ^{2} -4)(x ^{4} +4x ^{2}+16) ? \\ b)\ W(x)=x ^{3} +3x+2? \\ c)\ W(x)=x ^{3} +8x ^{2} +17x+10= x ^{2} (x+8)?}\) .... i nie wiem co z resztą
Jeszcze raz proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ a)\ W(x)=x ^{6} -64=(x ^{2} -4)(x ^{4} +4x ^{2}+16) ? \\ b)\ W(x)=x ^{3} +3x+2? \\ c)\ W(x)=x ^{3} +8x ^{2} +17x+10= x ^{2} (x+8)?}\) .... i nie wiem co z resztą
Jeszcze raz proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Rozkład wielomianu na czynniki pierwsze
c)źle
a)Rozłożone jest ok ale radziłbym najpierw skorzystać ze wzoru na różnicę kwadratów
Wtedy \(\displaystyle{ x^{6}-64=(x^{3})^{2}-(2^{3})^{2}=...}\)
a)Rozłożone jest ok ale radziłbym najpierw skorzystać ze wzoru na różnicę kwadratów
Wtedy \(\displaystyle{ x^{6}-64=(x^{3})^{2}-(2^{3})^{2}=...}\)