Równianie kwadratowe na wielomianie
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Równianie kwadratowe na wielomianie
Czy to tak się je rozwiązuje?
\(\displaystyle{ 6x ^{3} + 6x ^{2} - 3x -3 = 0}\)
\(\displaystyle{ x(6x ^{2} + 6x - 6) = 0}\)
\(\displaystyle{ x = 0 \vee 6x ^{2} + 6x - 6 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 6 ^{2} - 4 \cdot 6 \cdot (-6) = 36-24 \cdot (-6)=180}\)
i potem jeszcze x1, x2.
Czy to dobrze rozpisałem?
\(\displaystyle{ 6x ^{3} + 6x ^{2} - 3x -3 = 0}\)
\(\displaystyle{ x(6x ^{2} + 6x - 6) = 0}\)
\(\displaystyle{ x = 0 \vee 6x ^{2} + 6x - 6 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 6 ^{2} - 4 \cdot 6 \cdot (-6) = 36-24 \cdot (-6)=180}\)
i potem jeszcze x1, x2.
Czy to dobrze rozpisałem?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Równianie kwadratowe na wielomianie
Poza tym, błędnie wyciągnąłeś x przed nawias..
Pozdrawiam.
EDIT// Tak, potem \(\displaystyle{ (x+1)(6x^2-3) = 0}\)
Pozdrawiam.
EDIT// Tak, potem \(\displaystyle{ (x+1)(6x^2-3) = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Równianie kwadratowe na wielomianie
a w tych przykładach będzie:
\(\displaystyle{ 2x ^{5} - 18x ^{3} +2x ^{3} -18=0}\)
\(\displaystyle{ 2x ^{3}(x ^{2} -9) +2(x ^{2} -9) =0}\)
\(\displaystyle{ (x ^{2} -9)(2x ^{3} +2)=0}\)
\(\displaystyle{ -5x ^{4}+3x ^{3}+14x ^{2} =0}\)
W tym przykładzie można tylko \(\displaystyle{ x ^{2}}\) wyciągnąć przed nawias?
\(\displaystyle{ 2x ^{5} - 18x ^{3} +2x ^{3} -18=0}\)
\(\displaystyle{ 2x ^{3}(x ^{2} -9) +2(x ^{2} -9) =0}\)
\(\displaystyle{ (x ^{2} -9)(2x ^{3} +2)=0}\)
\(\displaystyle{ -5x ^{4}+3x ^{3}+14x ^{2} =0}\)
W tym przykładzie można tylko \(\displaystyle{ x ^{2}}\) wyciągnąć przed nawias?
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Równianie kwadratowe na wielomianie
W tym 1, jeżeli zamiast \(\displaystyle{ 2x^3}\) jest \(\displaystyle{ 2x^2}\) to tak
A jeżeli chodzi o 2, to:
\(\displaystyle{ -5x^4 + 3x^3 + 14x^2 = -x^2(5x^2-3x-14) = -5x^2(x-2)(x+\frac{7}{5})}\)
Pozdrawiam.
PS. W 1 oczywiście należy jeszcze rozbić pierwszy czynnik.
A jeżeli chodzi o 2, to:
\(\displaystyle{ -5x^4 + 3x^3 + 14x^2 = -x^2(5x^2-3x-14) = -5x^2(x-2)(x+\frac{7}{5})}\)
Pozdrawiam.
PS. W 1 oczywiście należy jeszcze rozbić pierwszy czynnik.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Równianie kwadratowe na wielomianie
Tak, w pierwszym pomyliłem się.
Co do drugiego to można i i tym moim sposobem rozwiązać?
Rozbić na czynnik, mógłbyś pokazać o co ci chodzi? Nie byłem na lekcji i muszę nadrobić materiał.
Co do drugiego to można i i tym moim sposobem rozwiązać?
Rozbić na czynnik, mógłbyś pokazać o co ci chodzi? Nie byłem na lekcji i muszę nadrobić materiał.
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Równianie kwadratowe na wielomianie
Oczywiście, nie ma znaczenia czy wystawi się \(\displaystyle{ x^2}\) czy \(\displaystyle{ -x^2}\), tylko ważne, żeby pamiętać aby funkcje kwadratową rozbić jeszcze na postać iloczynową
Pozdrawiam.
EDIT//
\(\displaystyle{ x^2-9 = (x+3)(x-3)}\)
Pozdrawiam.
EDIT//
\(\displaystyle{ x^2-9 = (x+3)(x-3)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Równianie kwadratowe na wielomianie
Czy konieczne jest te rozbicie? Nie można napisać od razu
\(\displaystyle{ x ^{2} -9 = 0}\)
\(\displaystyle{ x=3}\)
?
\(\displaystyle{ x ^{2} -9 = 0}\)
\(\displaystyle{ x=3}\)
?
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Równianie kwadratowe na wielomianie
Jeżeli chcesz rozbić dany wielomian na czynniki, to dane czynniki muszę być jak najniższych stopni Jak będziesz miał wielomian właśnie w takiej postaci to bez problemu błyskawicznie odczytasz pierwiastki.
Pozdrawiam.
EDIT// Rozwiązałeś to niepoprawnie, 3 nie jest jedynym pierwiastkiem Właśnie o tym mówiłem, jak zamienimy:
\(\displaystyle{ x^2-9=0}\)
na postać iloczynową:
\(\displaystyle{ (x+3)(x-3)=0}\)
To bez problem zauważymy, że pierwiastkiem jest nie tylko 3, ale również -3
Pozdrawiam.
EDIT// Rozwiązałeś to niepoprawnie, 3 nie jest jedynym pierwiastkiem Właśnie o tym mówiłem, jak zamienimy:
\(\displaystyle{ x^2-9=0}\)
na postać iloczynową:
\(\displaystyle{ (x+3)(x-3)=0}\)
To bez problem zauważymy, że pierwiastkiem jest nie tylko 3, ale również -3
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2010, o 20:40 przez Vax, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Równianie kwadratowe na wielomianie
Jak rozbiję na czynniki to będę miał x=3 i x=-3, a jak moim to tylko x=3. Nie bardzo rozumiem dlaczego?
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Równianie kwadratowe na wielomianie
Ponieważ źle to rozwiązałeś :
\(\displaystyle{ x^2 - 9 = 0 \Rightarrow x^2 = 9 \Rightarrow \sqrt{x^2} = 3 \Rightarrow |x| = 3 \Rightarrow x = 3 \vee x=-3}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ x^2 - 9 = 0 \Rightarrow x^2 = 9 \Rightarrow \sqrt{x^2} = 3 \Rightarrow |x| = 3 \Rightarrow x = 3 \vee x=-3}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Równianie kwadratowe na wielomianie
Racja, dziękuje.
Nie bardzo rozumiem przemianę 3?Vax pisze: \(\displaystyle{ -5x^4 + 3x^3 + 14x^2 = -x^2(5x^2-3x-14) = -5x^2(x-2)(x+\frac{7}{5})}\)
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Równianie kwadratowe na wielomianie
Tzn. tutaj nie chciało mi się rozpisywać i w pamięci wszystko obliczyłem, ale jak chcesz, mogę rozpisać:
\(\displaystyle{ 5x^2-3x-14 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 9 + 280}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 289}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 17}\)
\(\displaystyle{ x_1 = \frac{3+17}{10} = 2}\)
\(\displaystyle{ x_2 = \frac{3-17}{10} = -\frac{14}{10} = -\frac{7}{5}}\)
Wiemy, że funkcję kwadratową:
\(\displaystyle{ ax^2+bx+c = 0}\)
mając 2 miejsca zerowe, można zapisać w postaci:
\(\displaystyle{ a(x-x_1)(x-x_2)}\)
zapisujemy postać iloczynową dla naszego przypadku:
\(\displaystyle{ 5x^2-3x-14 = 5(x-2)(x+\frac{7}{5})}\)
I teraz wracamy do naszego wielomianu, który wyglądał tak:
\(\displaystyle{ -x^2(5x^2-3x-14)}\)
I zamieniamy nawias na postać iloczynową, którą przed chwilą wyliczyliśmy
\(\displaystyle{ -5x^2(x-2)(x+\frac{7}{5})}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 5x^2-3x-14 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 9 + 280}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 289}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 17}\)
\(\displaystyle{ x_1 = \frac{3+17}{10} = 2}\)
\(\displaystyle{ x_2 = \frac{3-17}{10} = -\frac{14}{10} = -\frac{7}{5}}\)
Wiemy, że funkcję kwadratową:
\(\displaystyle{ ax^2+bx+c = 0}\)
mając 2 miejsca zerowe, można zapisać w postaci:
\(\displaystyle{ a(x-x_1)(x-x_2)}\)
zapisujemy postać iloczynową dla naszego przypadku:
\(\displaystyle{ 5x^2-3x-14 = 5(x-2)(x+\frac{7}{5})}\)
I teraz wracamy do naszego wielomianu, który wyglądał tak:
\(\displaystyle{ -x^2(5x^2-3x-14)}\)
I zamieniamy nawias na postać iloczynową, którą przed chwilą wyliczyliśmy
\(\displaystyle{ -5x^2(x-2)(x+\frac{7}{5})}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Równianie kwadratowe na wielomianie
Aha, dzięki.
Prosiłbym jeszcze o sprawdzenie tego:
\(\displaystyle{ 4x ^{4} -5x ^{2} +1=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}(4x ^{2} -5) +1=0}\)
\(\displaystyle{ (4x ^{2} -5)(x ^{2}+1)=0}\)
a w tym jak?
\(\displaystyle{ 2x^{5} +5x ^{3} -12x =0}\)
Prosiłbym jeszcze o sprawdzenie tego:
\(\displaystyle{ 4x ^{4} -5x ^{2} +1=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}(4x ^{2} -5) +1=0}\)
\(\displaystyle{ (4x ^{2} -5)(x ^{2}+1)=0}\)
a w tym jak?
\(\displaystyle{ 2x^{5} +5x ^{3} -12x =0}\)