\(\displaystyle{ (x ^{2}+3x+4)(x ^{2}+3x-4)>0}\)
wszystkie rownania rozwiazałem tylko z tym nie moge sobie poradzic
1 rownanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 8 mar 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LAKA
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 8 mar 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LAKA
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
1 rownanie wielomianowe
Po pierwsze to nierówność, a nie równanie, może dlatego nie idzie Ci?
\(\displaystyle{ a \cdot b >0 \Leftrightarrow (a>0 \wedge b>0 ) \vee ( a<0 \wedge b<0)}\)
Czyli albo oba czynniki iloczynu są dodatnie, albo oba są ujemne. Aby rozwiązać nierówność musisz sprawdzić czy i kiedy tak się dzieje.
Możesz też rozłożyć każdy czynniki na czynniki pierwszego stopnia i rozwiązać jak "zwykłą" nierówność wielomianową (czyli "wężykiem" po osi)
\(\displaystyle{ a \cdot b >0 \Leftrightarrow (a>0 \wedge b>0 ) \vee ( a<0 \wedge b<0)}\)
Czyli albo oba czynniki iloczynu są dodatnie, albo oba są ujemne. Aby rozwiązać nierówność musisz sprawdzić czy i kiedy tak się dzieje.
Możesz też rozłożyć każdy czynniki na czynniki pierwszego stopnia i rozwiązać jak "zwykłą" nierówność wielomianową (czyli "wężykiem" po osi)
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
1 rownanie wielomianowe
Pierwszy nawias:
\(\displaystyle{ x^{2}+3x+4}\)
\(\displaystyle{ \Delta <0 \Rightarrow}\) brak pierwiastków rzeczywistych
Skoro \(\displaystyle{ \Delta <0}\) i \(\displaystyle{ a>0}\) Funkcja jest dla każdego \(\displaystyle{ x \in R}\) dodatnia.
Drugi nawias:
\(\displaystyle{ x^{2}+3x-4}\)
\(\displaystyle{ \Delta =25 \Rightarrow x _{1}=-8 \wedge x _{2}=2}\)
\(\displaystyle{ (x+8)(x-2)(x^{2}+3x+4)>0}\)-- 12 wrz 2010, o 18:59 --\(\displaystyle{ (x^{2}+3x+4)>0}\)
Żeby całość była większa od 0 musi być spełniony warunek
\(\displaystyle{ (x+8)(x-2)>0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+3x+4}\)
\(\displaystyle{ \Delta <0 \Rightarrow}\) brak pierwiastków rzeczywistych
Skoro \(\displaystyle{ \Delta <0}\) i \(\displaystyle{ a>0}\) Funkcja jest dla każdego \(\displaystyle{ x \in R}\) dodatnia.
Drugi nawias:
\(\displaystyle{ x^{2}+3x-4}\)
\(\displaystyle{ \Delta =25 \Rightarrow x _{1}=-8 \wedge x _{2}=2}\)
\(\displaystyle{ (x+8)(x-2)(x^{2}+3x+4)>0}\)-- 12 wrz 2010, o 18:59 --\(\displaystyle{ (x^{2}+3x+4)>0}\)
Żeby całość była większa od 0 musi być spełniony warunek
\(\displaystyle{ (x+8)(x-2)>0}\)