Warunek na a i b...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Warunek na a i b...
Wykaż , ze jesli wielomian \(\displaystyle{ P(x)= x^3+ax+b}\) ma podwójny pierwiastek, to \(\displaystyle{ 4a^3+ 27b^2=0}\) Czy prawdziwe jest też twiedzenie odwrotne...?!
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 5 lis 2006, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z nienacka
Warunek na a i b...
hehehehe to samo zadanie robie teraz )))
ksiązka: Maturaz z Matematyki
Autor: Andrzej Kiełbasa ??????
Zrobie pózniej to to podam
ksiązka: Maturaz z Matematyki
Autor: Andrzej Kiełbasa ??????
Zrobie pózniej to to podam
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Warunek na a i b...
Załóżmy, że:
\(\displaystyle{ P(x)=x^{3}+ax+b=(x-m)^{2}(x-n)}\)
Po wymnożeniu strony prawej otrzymujemy następujące tożsamości:
1) \(\displaystyle{ -n-2m=0}\), czyli \(\displaystyle{ n=-2m}\)
2) \(\displaystyle{ 2mn+m^{2}=a}\), czyli \(\displaystyle{ a=-3m^{2}}\)
3) \(\displaystyle{ m^{2}n=b}\), czyli \(\displaystyle{ b=-2m^{3}}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ 4a^{3}+27b^{2}=4(-3m^{2})^{3}+27(-2m^{3})^{2}=-108m^{6}+108m^{6}=0}\) c.n.d.
Twierdzenie odwrotne hmm...
\(\displaystyle{ P(x)=x^{3}+ax+b=(x-m)^{2}(x-n)}\)
Po wymnożeniu strony prawej otrzymujemy następujące tożsamości:
1) \(\displaystyle{ -n-2m=0}\), czyli \(\displaystyle{ n=-2m}\)
2) \(\displaystyle{ 2mn+m^{2}=a}\), czyli \(\displaystyle{ a=-3m^{2}}\)
3) \(\displaystyle{ m^{2}n=b}\), czyli \(\displaystyle{ b=-2m^{3}}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ 4a^{3}+27b^{2}=4(-3m^{2})^{3}+27(-2m^{3})^{2}=-108m^{6}+108m^{6}=0}\) c.n.d.
Twierdzenie odwrotne hmm...
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Warunek na a i b...
Twierdzenie odwrotne jest prawdziwe, bo warunkiem na pierwiastek podwójny jest zerowanie się wyróżnika takiegoż wielomianu, a ów właśnie wyróżnik jest równy 4a^3 + 27b^2 ; )