zadnie z wielomianem i parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jackobb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan

zadnie z wielomianem i parametrem

Post autor: jackobb »

Wielomian W dany jest wzorem

\(\displaystyle{ w(x)=x^{3}-2x^{2}-x+2}\)

a)sprawdź, czy wielomian W jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ x+2}\)
b)wyznacz pierwiastki wielomianu w
c)wyznacz wartosci parametru m, dla których wielomian G, określony wzorem \(\displaystyle{ G(x)=W(x) + mx-2}\), ma co najmniej jeden pierwiastek dodatni
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2010, o 17:59 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Pamiętaj o klamrach [latex][/latex].
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

zadnie z wielomianem i parametrem

Post autor: Crizz »

a) twierdzenie Bezout
b) podpowiedź: \(\displaystyle{ x^{3}-2x^{2}=x^{2}(x-2)}\)
c) zapisz sobie najpierw otrzymany wielomian; jest taka liczba, która jest pierwiastkiem tego wielomianu niezależnie od wartości \(\displaystyle{ m}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

zadnie z wielomianem i parametrem

Post autor: piasek101 »

c) wyłącz (x) przed nawias (jak pisałem we wcześniejszym nic na temat (c) nie było).
ODPOWIEDZ