Zapisz jeden ze składników w postaci sumy dwóch jenomianów i rozłóż dany wielomian na czynniki stopnia co najwyżej drugiego.
a) \(\displaystyle{ x^4+4x^2+3}\)
d)\(\displaystyle{ x^3-3x-2}\)
e)\(\displaystyle{ x^4+3x^3+7x^2+6x+10}\)
f)\(\displaystyle{ x^5+2x^4+2x^3-2x^2-3x}\)
i tak czy jest na to jakis konkretny sposób/oby ?
bo chyba raczej tzw metoda prób i błędow, czyli czasochłonna...
Zapisz jeden ze składników w postaci sumy dwóch jenomianów..
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Zapisz jeden ze składników w postaci sumy dwóch jenomianów..
Przyglądaj się współczynnikom, bo to one dużo podpowiadają.
\(\displaystyle{ a) \ ...=x^4+x^2+3x^2+3 \\
e) \ ...=x^4+3x^3+5x^2+2x^2+6x+10\\
f) \ ...=x(x^4+2x^3+2x^2-2x-3)=x(x^4+2x^3+3x^2-x^2-2x-3)}\)
\(\displaystyle{ a) \ ...=x^4+x^2+3x^2+3 \\
e) \ ...=x^4+3x^3+5x^2+2x^2+6x+10\\
f) \ ...=x(x^4+2x^3+2x^2-2x-3)=x(x^4+2x^3+3x^2-x^2-2x-3)}\)
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Zapisz jeden ze składników w postaci sumy dwóch jenomianów..
d)\(\displaystyle{ x^3-3x-2 = x^3-4x+x-2 = x(x^2-4)+x-2 = x(x+2)(x-2)+x-2 = (x-2)[x(x+2)+1] = (x-2)(x^2+2x+1) = (x+2)(x+1)^2}\)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2010, o 17:13 przez Vax, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 5 wrz 2010, o 13:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bp
- Podziękował: 14 razy
Zapisz jeden ze składników w postaci sumy dwóch jenomianów..
widze Vax ze jestesmy z tej samej miejscowosci ;[ gdzie sie uczysz? katolik? xD
popełniłęs błąd (mały) w pierwszy wierszu po prawej nie ..\(\displaystyle{ +x+2}\)tylko \(\displaystyle{ x-2}\)
popełniłęs błąd (mały) w pierwszy wierszu po prawej nie ..\(\displaystyle{ +x+2}\)tylko \(\displaystyle{ x-2}\)
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Zapisz jeden ze składników w postaci sumy dwóch jenomianów..
Masz rację, źle przepisałem, już poprawiłem A ja chodzę do Platerki (2gim) A Ty gdzie jesteś ? W Kraszaku?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.