\(\displaystyle{ 2x^3-3x^2+1}\)
nie moge wykombinować co tutaj rozbić na 2 częsci
Rozkła wielominanu na czynniki - rozszerzenie
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Rozkła wielominanu na czynniki - rozszerzenie
Nie wiem co obecnie znajduje się w rozszerzeniu. W każdym razie proponuję poszukać jednego z pierwiastków, a następnie obniżyć stopień w znany Ci sposób (np. Hornerem albo dzieląc ten wielomian).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
Rozkła wielominanu na czynniki - rozszerzenie
\(\displaystyle{ 2x^{3}-2x^{2}-x^{2}+1=2x^{2}(x-1)-(x^{2}-1)=2x^{2}(x-1)-(x-1)(x+1)=}\)
\(\displaystyle{ =(x-1)[2x^{2}-(x+1)]=...}\)
\(\displaystyle{ =(x-1)[2x^{2}-(x+1)]=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 5 wrz 2010, o 13:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bp
- Podziękował: 14 razy
Rozkła wielominanu na czynniki - rozszerzenie
SOG dla Mersenne ( hornera jeszcez nie miałem ani tez dzielenia wielomianów ;])