Rozkład wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
Rozkład wielomianu
\(\displaystyle{ x ^{3} - 6x ^{2} +12x-8 =}\) ? jak to zrobić?
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2010, o 18:41 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Rozkład wielomianu
W takim razie, można tak:
\(\displaystyle{ x^3 - 6x^2 + 12x - 8 = x^3 - 2x^2 - 4x^2 + 8x + 4x - 8 = x^2(x-2)-4x(x-2)+4(x-2) = (x-2)(x^2-4x+4) = (x-2)(x-2)^2 = (x-2)^3}\)
Jak widać, 2 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ x^3 - 6x^2 + 12x - 8 = x^3 - 2x^2 - 4x^2 + 8x + 4x - 8 = x^2(x-2)-4x(x-2)+4(x-2) = (x-2)(x^2-4x+4) = (x-2)(x-2)^2 = (x-2)^3}\)
Jak widać, 2 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu
Pozdrawiam.