Wydzielono z: działania na wielomianach

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
depesz666_101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 18:09
Płeć: Kobieta

Wydzielono z: działania na wielomianach

Post autor: depesz666_101 »

Czy mogłby mi ktoś wytłumaczyć jedną rzecz ?
1 zadanie.

\(\displaystyle{ U(x)= ax ^{2} + 3x ^{2} +4 W(x)= 3x ^{7} - bx ^{2} -5x+6\\
U(x) + W(x)= 3x ^{7} - bx ^{2} -5x +x ^{2} + 3x ^{2} +10}\)


\(\displaystyle{ (a+3) x ^{7} + (3-b)x ^{2} - 5x+ 10}\)

dla \(\displaystyle{ a= -3, b \neq 3 st(w+v) = 2}\)
\(\displaystyle{ a= -3 , b= 3 st(w+v )= 1}\)
\(\displaystyle{ a \neq -3 st (w+ v)}\)

-- 9 wrz 2010, o 16:01 --

zad 2.
\(\displaystyle{ U(w)= (x ^{3} + 2x) (x ^{2} -2x ^{4} ) - x ^{5} -2x ^{7} +2x ^{3} - 4x ^{5}\\
W(x) = (m+1) x ^{7} +(2n-1) x ^{5} +2x ^{3}}\)


\(\displaystyle{ -2= m+1\\
-3= 2n - 1}\)


Proszę o szczegółowe wytłumaczenie, bo nie za bardzo czaję tego :
\(\displaystyle{ -2= m+1\\
-3= 2n - 1}\)
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2010, o 17:39 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ