Proszę o rozwiązanie zadania.
Znalezc wymiary prostokata, wpisanego pomiedzy wykres funkcji
\(\displaystyle{ y=-x ^{4} + 2x ^{2} +8}\)
i oś OX, ktorego pole powierzchni bedzie najwieksze.
Optymalizacja. Znaleźć wymiary prostokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Optymalizacja. Znaleźć wymiary prostokąta.
Skoro będzie miał takie wymiary, to jego pole będzie wynosić:
\(\displaystyle{ P(x) = x \cdot f(x) = -x^5 + 3x^3 + 8x}\)
I teraz chcemy to zmaksymalizować. Zabieramy się więc za pochodne:
\(\displaystyle{ P'(x) = -5x^4 + 9x^2 + 8 = 0 \\
P''(x) = -20x^3 + 18x < 0}\)
\(\displaystyle{ P(x) = x \cdot f(x) = -x^5 + 3x^3 + 8x}\)
I teraz chcemy to zmaksymalizować. Zabieramy się więc za pochodne:
\(\displaystyle{ P'(x) = -5x^4 + 9x^2 + 8 = 0 \\
P''(x) = -20x^3 + 18x < 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Optymalizacja. Znaleźć wymiary prostokąta.
Mógłbyś rozwiązać to zadanie do końca?
Dla zwykłej funkcji kwadratowej wszystko ładnie wychodzi ale nie dla takiego czegos. Nie wiem także w jakim celu muszę liczyć tą drugą pochodną.
Dla zwykłej funkcji kwadratowej wszystko ładnie wychodzi ale nie dla takiego czegos. Nie wiem także w jakim celu muszę liczyć tą drugą pochodną.