Iloczyn pierwiastkow wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
eduardo555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 8 mar 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LAKA
Podziękował: 1 raz

Iloczyn pierwiastkow wielomianu

Post autor: eduardo555 »

Iloczyn pierwiastkow wielomianu jest rowny 4 dla wielomianu
a)\(\displaystyle{ w(x)=(x ^{2}-4)(x ^{2}+4)(x+1)}\)
b)\(\displaystyle{ w(x)=(x ^{2}-16)(x ^{2}+16)(x+1)}\)
c)\(\displaystyle{ 2(x)=x ^{2}-4(x-1)}\)
d)\(\displaystyle{ w(x)=(x ^{2}-16)(x-1)}\)
Awatar użytkownika
osa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 18 lut 2010, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 37 razy

Iloczyn pierwiastkow wielomianu

Post autor: osa »

A
eduardo555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 8 mar 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LAKA
Podziękował: 1 raz

Iloczyn pierwiastkow wielomianu

Post autor: eduardo555 »

wszystko ok tylko bardziej zalezalo mi by ktos wytłumaczył jak to obliczy i ogolnie o co chodzi . z gory dzieki . chce zrozumiec
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Iloczyn pierwiastkow wielomianu

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ (x^2-4)(x^2+4)(x+1) = (x+2)(x-2)(x+1)(x^2+4)}\)

Miejsca zerowe to -2, 2 oraz -1

Po wymnożeniu mamy 4.

Pozdrawiam.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Iloczyn pierwiastkow wielomianu

Post autor: xanowron »

Najprościej to chyba policzyć pierwiastki każdego wielomianu i obliczyć ich iloczyny, próbowałeś?
eduardo555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 8 mar 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LAKA
Podziękował: 1 raz

Iloczyn pierwiastkow wielomianu

Post autor: eduardo555 »

ok wielkie dzieki
ODPOWIEDZ