Suma współczynników

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Kamzor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 14 lis 2009, o 23:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Suma współczynników

Post autor: Kamzor »

Oblicz sumę wszystkich współczynników wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=(5x^{3}-3x-2)^{10}}\)

Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Suma współczynników

Post autor: Althorion »

Podpowiedź:
Suma współczynników wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) jest równa \(\displaystyle{ W(1)}\).
Kamzor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 14 lis 2009, o 23:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Suma współczynników

Post autor: Kamzor »

Z tego wynika że odpowiedzą jest \(\displaystyle{ 0}\). I słusznie.
A mógłbyś wytłumaczyć/dać link z czego to wynika?
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 490
Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Suma współczynników

Post autor: wszamol »

No to chyba logiczne, że jak wstawisz za x jedynkę, to nie zmieni to wartości współczynników, inaczej mówiąc dostajesz "czyste", zsumowane współczynniki.

np. masz \(\displaystyle{ W(x)=ax ^{2}+bx+c}\)

suma współczynników to oczywiście \(\displaystyle{ a+b+c}\) , zaś \(\displaystyle{ W(1)=a+b+c}\), czyli mamy to samo
Kamzor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 14 lis 2009, o 23:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Suma współczynników

Post autor: Kamzor »

A ta dziesiąta potęga nic nie zmienia?
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Suma współczynników

Post autor: Althorion »

Nie. \(\displaystyle{ 1^{10}=1}\)
Kamzor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 14 lis 2009, o 23:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Suma współczynników

Post autor: Kamzor »

Hmm ale czy w potędze \(\displaystyle{ (5x^{3}-3x-2)^{10}}\) nie trzeba pomnożyć współczynników wielokrotnie między sobą?
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

Suma współczynników

Post autor: Mistrz »

Jakie współczynniki chciałbyś mnożyć? Ten wielomian jest 30. stopnia. Ma 31 współczynników: od \(\displaystyle{ a_0}\) do \(\displaystyle{ a_{30}}\).
Spójrz:
\(\displaystyle{ a_0+a_1+...+a_{30}=a_0\cdot 1^{30}+a_1\cdot 1^{29} + ... +a_{29}\cdot 1 + a_{30} = W(1)=(5\cdot 1^3 - 3\cdot 1 - 2)^{10}=0}\).
ODPOWIEDZ