1. Podaj wielomian stopnia 4, którego współczynniki \(\displaystyle{ a _{0}, a _{1}, a _{2}, a _{3}, a _{4}}\) są takimi liczbami, że każda następna jest dwukrotnie większa od poprzedniej, a suma wszystkich jest równa 1.
2. Uzasadnij fakt, że suma współczynników wielomianu jest równa w(1). (ja to wiem i rozumiem, ale nei do końca wiem jak to uzasadnić. ;p)
Nakierowałby ktoś?:p
Zapisz wielomian
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Zapisz wielomian
1.
Z treści:
\(\displaystyle{ a_0+2a_0+4a_0+8a_0+16a_0=1\\
a_0=\frac{1}{31}}\)
Więc wielomian wygląda tak
\(\displaystyle{ W(x)=\frac{16}{31}x^4+\frac{8}{31}x^3+\frac{4}{31}x^2+\frac{2}{31}x+\frac{1}{31}}\)
2.
post768592.htm
Z treści:
\(\displaystyle{ a_0+2a_0+4a_0+8a_0+16a_0=1\\
a_0=\frac{1}{31}}\)
Więc wielomian wygląda tak
\(\displaystyle{ W(x)=\frac{16}{31}x^4+\frac{8}{31}x^3+\frac{4}{31}x^2+\frac{2}{31}x+\frac{1}{31}}\)
2.
post768592.htm