Niech P oznacza wielomian. Rozwiąż.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Qóba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 30 lis 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Niech P oznacza wielomian. Rozwiąż.

Post autor: Qóba »

Cześć,
Bardzo proszę o wynik tego zadania, spieram się z bratem, który z nas zrobił dobrze.

Niech P oznacza wielomian:
\(\displaystyle{ P(x) = -4 + 5}\)
\(\displaystyle{ Q(x) = x^{2} - 3x + 1}\)
\(\displaystyle{ R(x) = 2x^{3} - 1}\)

Rozwiąż: P - (Q+R)

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Niech P oznacza wielomian. Rozwiąż.

Post autor: Crizz »

Na pewno miało być \(\displaystyle{ P(x)=-4+5}\)?
Qóba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 30 lis 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Niech P oznacza wielomian. Rozwiąż.

Post autor: Qóba »

Mój brat mówi, że Pani na pewno tak napisała.

Mi wyszło:
\(\displaystyle{ -2x^{3} - x^{2} + 3x + 1}\)

Dawno nie miałem do czynienia z wielomianami, więc mam kompletny mętlik w głowie czy dobrze w ogóle kombinuje
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Niech P oznacza wielomian. Rozwiąż.

Post autor: Crizz »

Jeśli rzeczywiście tak miało być, to Twój wynik jest poprawny.
Qóba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 30 lis 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Niech P oznacza wielomian. Rozwiąż.

Post autor: Qóba »

Dziękuję.
ODPOWIEDZ