Rozwiąż równanie...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gladek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie...

Post autor: gladek »

Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x^{3}-7x^{2}+2x-14=0}\)
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2010, o 14:19 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Rozwiąż równanie...

Post autor: Althorion »

\(\displaystyle{ x^{3}-7x^{2}+2x-14=0 \\ x^2(x-7) + 2(x-7) = 0 \\ (x^2+2)(x-7) = 0}\)
ODPOWIEDZ