dodawanie wielomianów, wyznaczanie wartości

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kaumerdbeere
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kluczbork
Podziękował: 1 raz

dodawanie wielomianów, wyznaczanie wartości

Post autor: kaumerdbeere »

eh, mógłby ktoś mi pomóc przy zadaniu ? :>
\(\displaystyle{ f(x) = x}\) a \(\displaystyle{ g(x) = x^{2}}\) oraz jest wielomian \(\displaystyle{ h(x) = p \cdot f(x) + q \cdot g(x)}\)
mamy wyznaczyć partości p i q ; /
i całkiem nie wiem jak sie za to zabrac ;/
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

dodawanie wielomianów, wyznaczanie wartości

Post autor: mat_61 »

A jest podany jeszcze jakiś warunek do tego zadania? Bo jeżeli nie, to nie widzę powodu aby te wartości nie mogły być dowolne.
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

dodawanie wielomianów, wyznaczanie wartości

Post autor: irena_1 »

Nic nie napisałeś o wielomianie h(x).
kaumerdbeere
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kluczbork
Podziękował: 1 raz

dodawanie wielomianów, wyznaczanie wartości

Post autor: kaumerdbeere »

do zadania jest dołączony jeszcze rysunek.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

dodawanie wielomianów, wyznaczanie wartości

Post autor: mat_61 »

Teraz to co innego.
Z tego rysunku wynika (zakładam, że h(x) jest parabolą o miejscach zerowych x=0 i x=-2 oraz wierzchołku (-1;1) a ewentualne różnice są wynikiem niedokładności rysunku), że:

\(\displaystyle{ (*) h(x)=-(x+1)^{2}+1}\)

Wiesz dlaczego?

Teraz możesz zapisać:

\(\displaystyle{ (**) h(x)=p \cdot f(x)+q \cdot g(x)=p \cdot x+q \cdot x^{2}}\)

Pozostaje porównanie wielomianów h(x) zapisanych w (*) oraz (**). Kiedy dwa wielomiany są równe?
kaumerdbeere
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kluczbork
Podziękował: 1 raz

dodawanie wielomianów, wyznaczanie wartości

Post autor: kaumerdbeere »

mam ppproblem z tym porównaniem .. nie wiem jak to wykorzystac..
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

dodawanie wielomianów, wyznaczanie wartości

Post autor: bakala12 »

\(\displaystyle{ -(x+1)^{2}+1=qx^{2}+px}\)
Wyznacz z tego p i q
kaumerdbeere
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kluczbork
Podziękował: 1 raz

dodawanie wielomianów, wyznaczanie wartości

Post autor: kaumerdbeere »

w jaki sposób mam to zrobic ?:>
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

dodawanie wielomianów, wyznaczanie wartości

Post autor: bakala12 »

\(\displaystyle{ -(x^{2}+2x+1)+1=qx^{2}+px}\)
\(\displaystyle{ -x^{2}-2x-1+1=qx^{2}+px}\)
\(\displaystyle{ -x^{2}-2x=qx^{2}+px}\)
Teraz skorzystaj z tego że dwa wielomiany są równe gdy ich współczynniki przy odpowiednich wyrazach są równe
ODPOWIEDZ