2 trudne zadania z wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
2 trudne zadania z wielomianów
1.Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ (x^2+4)(x+2)}\) jest równa \(\displaystyle{ x^2-3x+6}\). Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x^2+4}\).
2.Wyznacz liczbę równań \(\displaystyle{ x^2-px+q=0}\), \(\displaystyle{ p,q\in N}\), których pierwiastki są mniejsze od 8.
2.Wyznacz liczbę równań \(\displaystyle{ x^2-px+q=0}\), \(\displaystyle{ p,q\in N}\), których pierwiastki są mniejsze od 8.
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
2 trudne zadania z wielomianów
a w pierwszym zadaniu wystarczy wymnożyć \(\displaystyle{ x+2}\) przez \(\displaystyle{ x^2-3x+6}\), czy może wydzielić \(\displaystyle{ x^4+4}\) przez \(\displaystyle{ x+2}\) i resztę dodać do tamtej reszty? bo tylko takie sposoby przychodzą mi do głowy.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
2 trudne zadania z wielomianów
\(\displaystyle{ \frac{W(x)}{(x^{2}+4)(x+2)}=P(x)+x^{2}-3x+6}\)
\(\displaystyle{ \frac{W(x)}{x^{2}+4}=P(x){\cdot}(x+2)+(x^{2}+3x+6){\cdot}(x+2)}\)
reszta ta jest więc równa:
\(\displaystyle{ (x^{2}+3x+6){\cdot}(x+2)=x^{3}+5x^{2}+12x+12}\)
Co wy tak wszyscy te nawiasy zjadacie?
\(\displaystyle{ \frac{W(x)}{x^{2}+4}=P(x){\cdot}(x+2)+(x^{2}+3x+6){\cdot}(x+2)}\)
reszta ta jest więc równa:
\(\displaystyle{ (x^{2}+3x+6){\cdot}(x+2)=x^{3}+5x^{2}+12x+12}\)
Co wy tak wszyscy te nawiasy zjadacie?
Ostatnio zmieniony 6 lis 2006, o 15:56 przez Lady Tilly, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
2 trudne zadania z wielomianów
e tam Lady Tilly, nie przejmuj się jak będziesz miała czas to może popatrzyła byś https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=20710
bo nie wiem za bardzo jak znalazłaś te pierwiastki
Pozdrawiam i dzięki za wszystko !
bo nie wiem za bardzo jak znalazłaś te pierwiastki
Pozdrawiam i dzięki za wszystko !
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
2 trudne zadania z wielomianów
Przecież jak dzielimy przez \(\displaystyle{ x^{2}+4}\) to reszta powinna wyjść pierwszego stopnia. Coś jest nie tak?Lady Tilly pisze:\(\displaystyle{ \frac{W(x)}{(x^{2}+4)(x+2)}=P(x)+x^{2}-3x+6}\)
\(\displaystyle{ \frac{W(x)}{x^{2}+4}=P(x){\cdot}(x+2)+(x^{2}+3x+6){\cdot}(x+2)}\)
reszta ta jest więc równa:
\(\displaystyle{ (x^{2}+3x+6){\cdot}(x+2)=x^{3}+5x^{2}+12x+12}\)
Co wy tak wszyscy te nawiasy zjadacie?
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
2 trudne zadania z wielomianów
Nie po trzech latach, bo szukałem tego zadania na forum i znalazłem, a że rozwiązanie jest niepoprawne, wiec napisałem
Zgadza sie, ale skąd to sie bierze?piasek101 pisze:\(\displaystyle{ R(x)=(x^2-3x+6):(x^2+4)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
2 trudne zadania z wielomianów
To się nie zgadza - co innego miałem na myśli a co innego napisałem.
Winno być ,,szukana reszta to reszta z tego dzielenia".
Skąd ?
Patrz :
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot (x^2+4)(x+2)+(x^2-3x+6)}\) zatem \(\displaystyle{ W(x):(x^2+4)}\) dostanę z pierwszego dzieląc to stronami przez \(\displaystyle{ (x^2+4)}\)
Czyli mam :
\(\displaystyle{ W(x):(x^2+4)=\frac{Q(x)\cdot(x^2+4)(x+2)}{x^2+4}+\frac{x^2-3x+6}{x^2+4}}\) ponieważ pierwszy licznik (po prawej stronie równania) dzieli się przez mianownik szukaną resztę dostaniemy jako resztę z drugiego dzielenia.
Winno być ,,szukana reszta to reszta z tego dzielenia".
Skąd ?
Patrz :
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot (x^2+4)(x+2)+(x^2-3x+6)}\) zatem \(\displaystyle{ W(x):(x^2+4)}\) dostanę z pierwszego dzieląc to stronami przez \(\displaystyle{ (x^2+4)}\)
Czyli mam :
\(\displaystyle{ W(x):(x^2+4)=\frac{Q(x)\cdot(x^2+4)(x+2)}{x^2+4}+\frac{x^2-3x+6}{x^2+4}}\) ponieważ pierwszy licznik (po prawej stronie równania) dzieli się przez mianownik szukaną resztę dostaniemy jako resztę z drugiego dzielenia.