Homologiczna, nie można narysować hiperboli.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 14 kwie 2006, o 12:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Digital World
Homologiczna, nie można narysować hiperboli.
Witam.
Mam taki przykład:
\(\displaystyle{ xy+x-y-3=0}\) \(\displaystyle{ -->}\) \(\displaystyle{ \frac{-x+3}{x-1}}\).
Z tego:
- asymptota pionowa: \(\displaystyle{ x=1}\),
- asymptota pozioma: \(\displaystyle{ y=3}\),
- punkt na osi OX \(\displaystyle{ x=3}\),
- punkt na osi OY \(\displaystyle{ y=-1}\).
Po zaznaczeniu tych punktów nie możliwe jest narysowanie hiperboli ...
Mam taki przykład:
\(\displaystyle{ xy+x-y-3=0}\) \(\displaystyle{ -->}\) \(\displaystyle{ \frac{-x+3}{x-1}}\).
Z tego:
- asymptota pionowa: \(\displaystyle{ x=1}\),
- asymptota pozioma: \(\displaystyle{ y=3}\),
- punkt na osi OX \(\displaystyle{ x=3}\),
- punkt na osi OY \(\displaystyle{ y=-1}\).
Po zaznaczeniu tych punktów nie możliwe jest narysowanie hiperboli ...
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Homologiczna, nie można narysować hiperboli.
\(\displaystyle{ g(x)=\frac{-x+3}{x-1}=\frac{-x+1+2}{x-1}=\frac{2}{x-1}-1}\)
a takie coś ?
albo jeszcze inna metoda:
g(x) jest funkcją f(x) przekształconą o wektor
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{2}{x}\\
\vec{u}=[1;-1]}\)
a takie coś ?
albo jeszcze inna metoda:
g(x) jest funkcją f(x) przekształconą o wektor
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{2}{x}\\
\vec{u}=[1;-1]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 14 kwie 2006, o 12:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Digital World
Homologiczna, nie można narysować hiperboli.
No więc wówczas ten \(\displaystyle{ -1}\), to \(\displaystyle{ y}\) tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 5 lis 2006, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z nienacka
Homologiczna, nie można narysować hiperboli.
przesun o wektor [1,-1] układ wspołrzednych...czyli od pkt [0,0] jedną jednostke w prawo i jedną w dół....zrób tabelke dla funkcji 2/x
Nie ma bata zeby hiperbola nie wyszła
Nie ma bata zeby hiperbola nie wyszła
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Homologiczna, nie można narysować hiperboli.
nie układ, ale wykresCandy_Die pisze:przesun o wektor [1,-1] układ wspołrzednych
przesuwając funkcję \(\displaystyle{ f(x)}\) o wektor \(\displaystyle{ \vec{u}=[p;q]}\) wychodzi nam funkcja \(\displaystyle{ g(x)=f(x-p)+q}\). i tyle
no ba!Candy_Die pisze:Nie ma bata zeby hiperbola nie wyszła
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 5 lis 2006, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z nienacka
Homologiczna, nie można narysować hiperboli.
uklad układ kolego....przecież asymtoty to pomocniczy uklad wspołrzednych....lepiej wpierw jego przesunać a potem juz na spokonie zaznaczac punkty i nie brudzić kartki dwoma wykresami (przed i po przesunięciu)
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 5 lis 2006, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z nienacka
Homologiczna, nie można narysować hiperboli.
jeśli to by było zadanie na maturze....liczy sie czas i wtedy nie jest wszystko jedno