Miejsca zerowe wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
fanta16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 3 wrz 2005, o 13:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lbn
Podziękował: 10 razy

Miejsca zerowe wielomianu

Post autor: fanta16 »

Witam
MAm problem z jedym zadankiem oto one:
Liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)\(\displaystyle{ x^{3} - 5x^{2}+px+9}\).
Wyznacz wartość p .

p.s Czy mozna tutaj posłużyć sie schematem Hornera ?


Za wszelka pomoc będe bardzo wdzieczna .
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Miejsca zerowe wielomianu

Post autor: Lorek »

fanta16 pisze:Czy mozna tutaj posłużyć sie schematem Hornera
Pewnie, że można
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{c|c|c|c|c}&1&-5&p&9\\\hline 3&1&-2&p-6&3p-9\\\hline 3&1&1&p-3&\\\hline 3&1&4\end{array}}\)
Czyli
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}3p-9=0\\p-3=0\\4\neq 0\end{array}}\)
ale o wiele łatwiej jest obliczyć \(\displaystyle{ W(3)}\) i przyrównać do 0
Ostatnio zmieniony 4 lis 2006, o 23:55 przez Lorek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fanta16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 3 wrz 2005, o 13:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lbn
Podziękował: 10 razy

Miejsca zerowe wielomianu

Post autor: fanta16 »

aha.. dzieki =*
ODPOWIEDZ