Rozwiąż równanie z parametrem a

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mlody27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 sie 2010, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie z parametrem a

Post autor: mlody27 »

Jestem nowy na tym forum wiec jezeli umieszczam to w zlym dziale to z gory przepraszam.
Potrzebuje pomocy w tym zadaniu

\(\displaystyle{ \frac{1}{3a-3ax}}\) - \(\displaystyle{ \frac{1}{2x+2x^{2}}}\) = \(\displaystyle{ \frac{3a+3}{2x-2x^{3}}}\)
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Rozwiąż równanie z parametrem a

Post autor: Mersenne »

Założenia na mianownik, sprowadź do wspólnego mianownika, skorzystaj z własności proporcji itd.
mlody27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 sie 2010, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie z parametrem a

Post autor: mlody27 »

po doprowadzeniu do wspólnego mianownika i pogrupowaniu wyszło mi coś takiego

\(\displaystyle{ \frac{-2x^5+x^4(-2+3a)+x^3(2+6a+9a^2)+x^2(2-3a)+x(-6a-9a^2)}{ax^6-2ax^4+ax^2}=0}\)

i dalej nie wiem co z tym zrobic
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozwiąż równanie z parametrem a

Post autor: piasek101 »

Założenia; potem środkowy wyraz na lewą; na lewej wspólny mianownik :

\(\displaystyle{ \frac{1}{3a(1-x)}=\frac{3a+3+1(1-x)}{2x(1-x)(1+x)}|\cdot (1-x)}\) kończyć
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Rozwiąż równanie z parametrem a

Post autor: bakala12 »

Lewa strona po sprowadzeniu do wspólnego mianownika wygląda tak:
\(\displaystyle{ \frac{2x^{2}+(3a+2)x-3a}{6ax-6ax^{3}}}\)
Mamy równanie:
\(\displaystyle{ \frac{2x^{2}+(3a+2)x-3a}{6ax-6ax^{3}}= \frac{3a+3}{2x-2x^{3}}}\)
Mnożymy "na krzyż":
\(\displaystyle{ (2x^{2}+(3a+2)x-3a)(2x-2x^{3})=(6ax-6ax^{3})(3a+3)}\)
Po poredukowaniu wychodzi mi równanie:
\(\displaystyle{ -4x^{5}-(6a+4)x^{4}+(18a^{2}+12a+4)x^{3}+(6a+4)x^{2}-(18a^{2}+24a)x=0}\)
Dosyć syfny ten wielomian ale gołym okiem widać, że jego pierwiastkiem bez względu na wartości parametru a jest 0.
No więc redukuje się on do wielomianu stopnia 4.
\(\displaystyle{ -4x^{4}-(6a+4)x^{3}+(18a^{2}+12a+4)x^{2}+(6a+4)x-(18a^{2}+24a)=0}\)
Wielomian ten jest stopnia 4 i możemy znaleźć jego pierwiastki znanymi metodami.

PROSZĘ O SPRAWDZENIE TEGO CO TU JEST.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozwiąż równanie z parametrem a

Post autor: piasek101 »

przecież piasek101 pisze:Założenia; potem środkowy wyraz na lewą; na lewej wspólny mianownik :

\(\displaystyle{ \frac{1}{3a(1-x)}=\frac{3a+3+1(1-x)}{2x(1-x)(1+x)}|\cdot (1-x)}\) kończyć
Z tego wychodzi równanie kwadratowe.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Rozwiąż równanie z parametrem a

Post autor: bakala12 »

piasek101, ok twoje rozwiązanie jest dużo prostsze
mlody27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 sie 2010, o 15:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie z parametrem a

Post autor: mlody27 »

wielkie dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ